Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

«Πολίτες και Ανεμογεννήτριες» Μη ρεαλιστική η επιδίωξη της Iberdrola-Ρόκας-Να δοθεί τέλος σε μια χωρίς νόημα διαδικασία αδειοδότησης


Η εταιρεία Ρόκας Ανανεώσιμες, θυγατρική της πολυεθνικής Iberdrola, δε θέλει να αποδεχθεί το μοιραίο ως προς το φαραωνικό σχέδιο που εξήγγειλε πριν χρόνια, το οποίο αποδεικνύεται από τις εξελίξεις ότι στην πραγματικότητα δεν έχει κάποια βάση. Πιο συγκεκριμένα:

1.Στις επίσημες διαβουλεύσεις του φορέα που έχει την ευθύνη σχεδιασμού του εθνικού δικτύου μεταφοράς ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός γι αυτό που διεκδικεί η εταιρεία Ρόκας. Αυτό παραδέχθηκε και η ίδια η εταιρεία Ρόκας με τον πιο επίσημο τρόπο, καθώς με επιστολή της στον ΑΔΜΗΕ αναγνώρισε ότι ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ παρέπεμψε το όποιο σχέδιό της «πέραν του 2023». Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε επόμενη φάση της διαβούλευσης, η οποία λήγει άμεσα, στις 17 Μαρτίου. Με βάση το σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, δεν αναλαμβάνεται καμία συγκεκριμένη δέσμευση ως προς αυτό που διεκδικεί η εταιρεία Ρόκας για την περίοδο 2015-2024. Και με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται ότι αυτό που επιδιώκει η εταιρεία Ρόκας δεν έχει βάση, δεν είναι ρεαλιστικό.

2.Τα στοιχεία που παρουσίασε η Ρόκας ως μελέτες έχουν διαψευσθεί τραγικά σε όλα τα οικονομικά τους στοιχεία. Υποτίθεται ότι θα δαπανούσε κάποια δικά της 1.8 δις για μία μόνο γραμμή και εγκατάσταση μερικών εκατοντάδων ΜW. Όποιος όμως έχει πράγματι 1.8 δις για να επενδύσει, μπορεί σήμερα να αγοράσει όλες τις γραμμές του ελληνικού δικτύου μεταφοράς (το πλειοψηφικό πακέτο του υπό ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ) μαζί με το ισοδύναμο χιλιάδων ΜW (το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΗ ή/και των ΕΛΠΕ). Αποκαλύπτεται λοιπόν και έτσι ότι δεν υπήρχε κάποια ρεαλιστική βάση στις διεκδικήσεις της Ρόκας. Αν πάλι το σχέδιο της ήταν (και παραμένει) να πάρει μια γενική και αόριστη άδεια κατοχής των νησιών για να τα εμπορεύεται (τα μνημεία τους, τη φύση τους, τους ανθρώπους τους) σε άγνωστα χρηματιστήρια του μέλλοντος, τότε ας διεκδικήσει ανοιχτά μια τέτοια άδεια. Και θα πάρει άμεσα την απάντηση από τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου και της χώρας.

3.Αν κάποτε, μετά το 2024, αλλάξει κάτι, οι ανεμογεννήτριες της Ρόκας θα είναι απαρχαιωμένες (σχεδόν 25 ετών) και προφανώς ακατάλληλες. Επομένως δεν έχει νόημα να της παραχωρηθεί τώρα άδεια για εγκαταστάσεις που κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι πραγματικά, σε ένα απροσδιόριστο μέλλον. Από αυτή την άποψη, δεν έχει πλέον νόημα να επιμένει η εταιρεία στη διεκδίκηση μιας άδειας εγκατάστασης, ταλαιπωρώντας τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες. Κι αν η Ρόκας έχει δικούς της ιδιωτικούς λόγους για να εμμένει στη διεκδίκηση άδειας (με βάση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ανεμογεννήτριες του 2002 για εγκατάσταση μετά το 2024), το δημόσιο και οι υπηρεσίες του δεν έχουν κανένα λόγο να ταλαιπωρούνται.

4. Η ίδια η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Ρόκας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη Χίο, αναφέρεται σε κάτι το οποίο σήμερα δεν υφίσταται. Η καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2012, η οποία έκαψε 147.000 στρέμματα, επηρέασε με καταλυτικό τρόπο τους πληθυσμούς των ειδών, την τρωτότητα των βιοτόπων τους, και τη σταθερότητα των πληθυσμών τους. Συνεπώς η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου της εταιρείας θα πρέπει να εξετασθεί εξαρχής, με βάση τα νέα δεδομένα. Εξυπακούεται ότι η συνέχιση της διαδικασίας έγκρισης αυτής της ΜΠΕ αναφέρεται σε κάτι άτοπο.

5.Είχαμε επισημάνει ότι στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η Ρόκας υπέθετε ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν έχουν υψηλή πολιτισμική αξία. Έχει τη σημασία του ότι αυτό εξόργισε κάθε πολίτη των νησιών και το πανελλήνιο. Μια σειρά από φορείς, κατέθεσαν συγκεκριμένα επιχειρήματα που αναδείκνυαν τη συγκεκριμένη πολιτισμική καταστροφή στα νησιά από τις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις της Ρόκας. Οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών ήλθαν να επιβεβαιώσουν και αυτές την εκτίμηση ότι το Βόρειο Αιγαίο έχει υψηλή πολιτισμική (και εν προκειμένω αρχαιολογική) σημασία.

6.Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κάποιο ρεαλιστικό προς αδειοδότηση σχέδιο αλλά και ότι τα νησιά έχουν ανεκτίμητα υψηλή αρχαιολογική και γενικότερη πολιτισμική αξία (και φυσικά περιβαλλοντική κτλ), ας σταματήσει εδώ η διαδικασία αδειοδότησης. Ενημερωθήκαμε ότι πριν τις 17 Μαρτίου (ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης του ΑΔΜΗΕ), ορίστηκε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για να γνωμοδοτήσει επί της διεκδίκησης άδειας. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, δε θα έπρεπε να επιμένει η εταιρεία σε μια άδεια για κάτι που επισήμως κρίνεται μη ρεαλιστικό. Αν όμως επιμένει και αν καταφέρει να εκμεταλλευτεί κάποια προεκλογική ή άλλη συγκυρία για να αποκτήσει μια κάποια άδεια ενάντια στη λογική και την κοινωνία του Βορείου Αιγαίου και της χώρας, είναι προφανές ότι αυτή θα στερείται νοήματος.

Απαιτείται αυξημένη ευθύνη από πλευράς όλων. Τόσο για να απεμπλακούμε από μη ρεαλιστικά σχέδια τύπου Ρόκας όσο και για να προχωρήσουμε ως νησιωτικές κοινωνίες σε ρεαλιστικές λύσεις για το ενεργειακό μέλλον των νησιών. Τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μπορεί να αποδειχθούν μοιραία για τα νησιά. Πρέπει να φροντίσουμε σήμερα για την αποτροπή τους. Όπως πρέπει να φροντίσουμε σήμερα για επιπλέον ρεαλιστικές λύσεις. Ως ‘Πολίτες και Ανεμογεννήτριες’ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία για διάλογο και προγραμματισμό για την ενεργειακή πολιτική του νησιού σε μια ρεαλιστική βάση, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό των νησιών.


Χίος, 9-3-2014, Πολίτες και Ανεμογεννήτριες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου