Μιλά όταν χρειάζεται και σιωπά όταν πρέπει, θέτει ερωτήματα και βασανίζει με γρίφους.
Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012
Βαρόμετρο ΣΚΑΙ και Public Issue- Πτώση ΧΑ
Για ολόκληρη την έρευνα δείτε ΕΔΩ.
Το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και του κομματικού φάσματος, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απαισιοδοξία των ελλήνων για την οικονομική προοπτική της χώρας, καταδεικνύει το νέο Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.
Έστω σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μία τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διατηρεί προβάδισμα σε βάρος μίας δυνητικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 1 - 5 Νοεμβρίου, πριν τη χθεσινή ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο.
Καταλληλότερος ο Σαμαράς, πλησιάζει ο Τσίπρας
Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρίθηκε καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο από το 37% των ελλήνων πολιτών, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε καταλληλότερος από το 31%. Σημειώνεται ωστόσο ότι το πλεονέκτημα που απολαμβάνει ο κ. Σαμαράς έχει διαβρωθεί συγκριτικά με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, με τον κ. Τσίπρα να βελτιώνει τη θέση του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (ήταν 28%) ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ υπέστη απώλεια 4 μονάδων (ήταν 41%).
Το 27% απάντησε πως κανένας από τους δύο αρχηγούς δεν είναι ο καταλληλότερος για το πρωθυπουργικό αξίωμα, έναντι 25% τον Οκτώβριο.
Προβάδισμα τρικομματικής κυβέρνησης, παράσταση νίκης στο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή, καλύτερη κυβέρνηση θεωρείται σταθερά ο συνδυασμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σχηματισμός που απολαμβάνει την υποστήριξη του 32% των ελλήνων (απαράλλαχτο από τον Οκτώβριο). Οκτώ μονάδες πίσω βρίσκεται το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (24%), πετυχαίνοντας ωστόσο άνοδο 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, το 39% των ελλήνων πολιτών αισθάνεται πως καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για τη χώρα, έναντι 40% τον Οκτώβριο.
Παρά ταύτα, στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ανοδική πορεία του τελευταίου τριμήνου και εμφανίζεται ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής, καθώς το 59% πιστεύει πως εάν γίνονταν αύριο εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικρατούσε. Αντίθετα, τη δική της καθοδική τροχιά ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς μόλις το 26% εκτιμά πως νικητής θα αναδεικνυόταν το κόμμα της Συγγρού.
Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το Σεπτέμβριο η στην παράσταση νίκης η ΝΔ στεκόταν στο 43%, απολαμβάνοντας μάλιστα προβάδισμα 2 μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (41%).
Παράλληλα, ενδιαφέρον προκαλεί η βεβαιότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, καθώς το 76% δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετή θητεία της, ποσοστό αυξημένο κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται επίσης πως το κόμμα της Κουμουνδούρου αξιολογήθηκε από τους ερωτηθέντες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (33%), ακολουθούμενο από τους ΑΝΕΛ (16%) και τη «πτωτική» Χρυσή Αυγή (10 από 14% τον Οκτώβριο).
Πληγή εμπιστοσύνης;
Πέρα από το παιχνίδι της εξουσίας όμως, η φθορά την οποία έχει υποστεί ο πολιτικός κόσμος υπογραμμίζεται ακόμα πιο έντονα από την εντυπωσιακά αρνητική εικόνα που τρέφουν οι πολίτες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, για τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους.
Ενδεικτικά, ούτε ένα από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα δεν απολαμβάνει τη θετική γνώμη άνω του 41% των πολιτών, με τη ΔΗΜΑΡ να είναι το συμπαθέστερο κόμμα (41% θετική, 58% αρνητική άποψη), ακολουθούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ (39 έναντι 60%), τους ΑΝΕΛ (35 έναντι 62%), τη Νέα Δημοκρατία (31 έναντι 68%), το ΚΚΕ (20 έναντι 79%), τη Χρυσή Αυγή (16 έναντι 82%) και ουραγό το ΠΑΣΟΚ (13 έναντι 86%).
Σημειώνεται μάλιστα πως η άποψη των πολιτών για τέσσερα από τα επτά κόμματα επιδεινώθηκε σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση υποχωρώντας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, τη Χρυσή Αυγή να πέφτει κατά 5 μονάδες, τη ΝΔ κατά 4 μονάδες, τους ΑΝΕΛ κατά 3 μονάδες και τέλος το ΣΥΡΙΖΑ κατά 1 μονάδα. Αντίθετα, κανένα κόμμα δεν βελτίωσε τη θέση του, με τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ να παραμένουν στάσιμα.
Την ίδια χονδρικά εικόνα αποδίδει και η εντύπωση των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς. Χαρακτηριστικά, ούτε ένας αρχηγός δεν χαίρει της θετικής αντίληψης άνω του 49% των ελλήνων. Τη θετικότερη γνώμη των περισσότερων συγκεντρώνει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης (49% θετική, 48% αρνητική γνώμη), όντας ο μοναδικός αρχηγός που απολαμβάνει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές «ψήφους».
Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (42% θετική έναντι 56% αρνητική), ο Αντώνης Σαμαράς (38, έναντι 60%), ο Πάνος Καμμένος (37 έναντι 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (23 έναντι 74%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (20 έναντι 78%) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15 έναντι 78%).
Επιπλέον, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, πέφτοντας κατά 5 μονάδες, ενώ πτώση υπέστησαν και οι Πάνος Καμμένος (-3) και Αντώνης Σαμαράς (-1). Στην αντίπερα όχθη, άνοδο πέτυχαν οι Αλέκα Παπαρήγα (+2), Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης (αμφότεροι +1), ενώ στάσιμος παρέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Δυσαρέσκεια με τη λειτουργία της δημοκρατίας, απαισιοδοξία για την οικονομία
Επιπρόσθετα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της Public Issue, το πρόβλημα πηγαίνει πέρα από τη δυσαρέσκεια με τους πολιτικούς, καθώς το 81% των ελλήνων πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρας μας. Αντίθετα, μόλις το 11% εμφανίζεται ικανοποιημένο, ενώ το 8% εκτιμά πως η δημοκρατία δεν υπάρχει ή έχει καταργηθεί. Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως τα νέα μέτρα, που υπερψηφίστηκαν χθες, θα εγκριθούν, τη στιγμή που μόλις το 13% απάντησε πως δεν θα εγκριθούν.
Η δυσαρέσκεια των πολιτών από τη λειτουργία του πολιτεύματος και το πολιτικό προσωπικό που το εκπροσωπεί φαίνεται και στις πολλαπλές απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα: «Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα;». Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το 26% κατονόμασε ως μείζον πρόβλημα τα κόμματα-πολιτικούς, απάντηση που κατατάχθηκε πίσω μονάχα από την οικονομία (50%) και την ανεργία (41%). Αντίθετα, άλλα προσβεβλημένα ζητήματα όπως η μετανάστευση (2%), η τάξη-ασφάλεια (4%), η παιδεία (5%) και η κρίση αξιών-ιδεολογίας (6%) κατατάχθηκαν πολύ χαμηλότερα.
Επιπλέον, το ευρύτερο κλίμα απαισιοδοξίας επηρεάζει και την εντύπωση των πολιτών για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας αλλά και της προσωπικής οικονομικής τους κατάστασης.
Ενδεικτικά, το 43% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί εντός των ερχόμενων 12 μηνών, το 32% προβλέπει ότι θα καλυτερέψει και το 24% κρίνει πως θα μείνει ίδια.
Πολύ πιο δραματική είναι όμως η εικόνα που έχουν οι έλληνες για την προσωπική οικονομική προοπτική τους, καθώς το εντυπωσιακό 75% προβλέπει χειροτέρευση της κατάστασης, ενώ μόλις το 5% δηλώνει αισιόδοξο προσδοκώντας βελτίωση.
Ναι στις αποκρατικοποιήσεις
Τέλος, την αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται πως ενστερνίζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με το 62% να εκτιμά πως είναι αναγκαίες (πτώση από 75% τον Απρίλιο του 2011) και το 33% να απαντά πως δεν είναι αναγκαίες (άνοδο από 21%).
Η υποστήριξη για τις ιδιωτικοποιήσεις πηγάζει κυρίως από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (80% υπέρ), του ΠΑΣΟΚ (78%) και δευτερευόντως των Ανεξάρτητων Ελλήνων (54%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το 49% να δηλώνει ενάντιο στις αποκρατικοποιήσεις αλλά ταυτόχρονα το 45% να τάσσεται υπέρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου