Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΣΥΡΙΖΑ- συν. τύπου Β. Αποστόλου: να κηρυχτεί όλος ο νομός πυρόπληκτος



Την κήρυξη του νομού συνολικά ως πυρόπληκτου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει ήδη πάρει, στη Χίο σήμερα βρίσκεται ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Πολιτικής Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος προχωρά σε σειρά συναντήσεων με αρμόδιους φορείς με στόχο το επόμενο διάστημα να παρουσιαστεί μια συνολική πρόταση αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών της πυρκαγιάς.
Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Αποστόλου (πλαισιωμένος από τον συντονιστή της ομάδας δράσης του ΣΥΡΙΖΑ Χίου Δημήτρη. Τσούχλη και τον γραμματέα της οργάνωσης Μιχάλη Σφυράκη) δεσμεύτηκε ότι η φωτιά στη Χίο θα αποτελέσει για το κόμμα θέμα ύψιστης προτεραιότητας , πιέζοντας από τη θεσμική του θέση για γρήγορες πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. 
“καταστροφική δεν απεδείχθη μόνο η πυρκαγιά αλλά και η δημόσια διοίκηση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Αποστόλου καταδεικνύοντας το κράτος ως τον “εμπρηστή νο2 ” και καταλογίζοντας του “ανικανότητα” στη πρόληψη , στο συντονισμό και στη καταστολή τέτοιων φαινομένων. 
Ο ίδιος ζήτησε την λήψη άμεσων μέτρων με την κήρυξη των καμένων δασικών περιοχών ως αναδασωτέες περιλαμβάνοντας σε αυτές και όσες είχαν το χαρακτηρισμό “δασικές “ πριν τον απολέσουν για διάφορους λόγους. Στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε την απαγόρευση βόσκησης και κυνηγιού 
Για τις μαστιχοκαλλιέργειες και την κτηνοτροφία ζήτησε ειδική μέριμνα αποκατάστασης ώστε να περιληφθούν όλοι όσοι επλήγησαν ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού των αγροτών αλλά και των ασφαλισμένων στον ΕΛΓΑ καλλιεργειών αφού και εκεί διαπιστώνεται πρόβλημα με πολλούς αγρότες να έχουν δηλώσει λιγότερα δέντρα ή και καθόλου στον ασφαλιστικό τους φορέα. 
Ζητώντας ακόμη την κήρυξη όλου του νομού ως  πυρόπληκτου ο κ. Αποστόλου ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση δανείων και σειρά μέτρων για την φορολογική ελάφρυνση των κατοίκων της Χίου. 
Αιτιολογώντας την θέση αυτή ο ίδιος ανέφερε ότι η καταστροφή εδώ έχει εκτός από οικονομικά και  πολιτιστικά χαρακτηριστικά. 
Για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους ζήτησε στήριξη με τροφές ειδικά για τους πρώτους και στήριξη του εισοδήματος όλων των πληγέντων μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση των καλλιεργειών και των συνθηκών ζωής στο  νησί μας γενικότερα. 
“Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι η δημιουργία ενός φορέα ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας που θα λειτουργεί ύπο την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου...” τόνισε, προτείνοντας για τις  αναγκαίες χρηματοδοτήσεις την αναζήτηση τους μέσω ενός ειδικού ΠΕΠ ή και μέσω του ΕΣΠΑ ακόμη. 
Εξειδικεύοντας περισσότερο όλα τα παραπάνω ο κ. Τσούχλης έκανε λόγο για πρωτοφανή καταστροφή στη βιοποικιλότητα “τρεις φορές μεγαλύτερη απο τη ζημιά της πυρκαγιάς του 1986 στο Γιαννάκι. Επλήγησαν ιδιαίτερα  τα σπάνια αρπακτικά, τα δάση και το ίδιο το έδαφος που τώρα κινδυνεύει με ερημοποίηση αφού το χώμα θα χαθεί από εκεί αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.' 
Για τους αγρότες ζήτησε την άμεση στήριξη τους από ειδικούς επιστήμονες που θα καθοδηγήσουν τους καλλιεργητές στο χωράφι και όχι μέσα από γραφεία αλλά και την άμεση οικονομική τους στήριξη χωρίς εξαιρέσεις.
Παράλληλα επεσήμανε το κίνδυνο αν δεν γίνουν όλα αυτά να υπάρξουν αποσπασματικά μέτρα συντεχνιακού χαρακτήρα που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου