Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Στο δρόμο της Μνημονιακής συγκυβέρνησης;


Από νωρίς το πρωί δεκάδες σενάρια, εισηγήσεις και πολύ παρασκήνιο για το αν ο κ.Παπανδρέου μετά τις δραματικές εξελίξεις της περασμένης νύχτας, θα παραιτηθεί, θα παραμείνει πρωθυπουργός, ή θα τον ρίξουν οι υπουργοί και οι βουλευτές του.

Και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και ενώ το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο δεν είχε αρχίσει, η γενική γραμματέας παρα τω πρωθυπουργώ, Ρεγγίνα Βάρτζελη, και όχι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δήλωνε στο Reuters:

"Ο πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε και ούτε προτίθεται να παραιτηθεί".

Νωρίτερα στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή έμπαιναν και έβγαιναν στενοί του συνεργάτες, ενώ στη Βουλή είναι ακόμα σε εξέλιξη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση!

Σε καμία στιγμή, από τα ξημερώματα της Πέμπτης έως και αυτή την ώρα ο κ. Παπανδρέου δεν συζητούσε καν θέμα να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Και αναζητούνταν λύσεις για να παραμείνει πρωθυπουργός. Τουλάχιστον εως ότου υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Παπανδρέου έχει δεχθεί τις εξής εισηγήσεις:

- Να γίνουν εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου αντί για δημοψήφισμα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει δείγμα ότι θέλει να φύγει.

- Η δεύτερη εισήγηση είναι στο υπουργικό συμβούλιο να πάρει πίσω το δημοψήφισμα ρίχνοντας τις ευθυνες σε όσους σήμερα λένε ΟΧΙ, ενώ μέχρι χθες έλεγαν ναι.

Διακομματική κίνηση;

Γύρω στις 2 το μεσημέρι εντύπωση έκανε στους δημοσιογράφους το γεγονός ότι η κα Βάσω Παπανδρέου ακολουθούμενη από βουλευτές της ΝΔ, πέρασε το κατώφλι του αντιπροέδρου της Βουλής. (διαβάστε την είδηση)

Πάντως, η στάση υπουργών και βουλευτών δεν έχει αλλάξει. "Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να φύγει", έλεγαν πολλοί σε συνομιλίες με τους δημοσιογράφους, είτε μπροστά στις κάμερες είτε πίσω από αυτές.

Μυστήριο καλύπτει επίσης τι μπορεί να ειπώθηκε στις συναντήσεις που είχε από νωρίς το πρωί ο κ. Βενιζέλος με κορυφαίους υπουργούς (Χρυσοχοϊδης, Σκανδαλίδης, Ρέππας) στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών.

Πολλά σενάρια κυκλοφορούν από το πρωί για το τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Ωστόσο, μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση και όλα είναι ανοικτά. Αυτό που είναι δεδομένο, είναι ότι βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δείχνουν την έξοδο στον κ. Παπανδρέου. Το θέμα είναι αν εκείνος θα ανοίξει την πόρτα.

Oι τρείς που έγιναν τέσσερις

Την ώρα που ο κ. Βενιζέλος έβλεπε κορυφαίους υπουργούς στο γραφείο του στο ΥΠΟΙΚ, μια άλλη συνάντηση ήταν σε εξέλιξη. Σε αυτήν συμμετείχαν οι τρείς υπουργοί Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, μόνο που στην σύνθεση εντάχθηκε και επίσημα πλέον ο κ. Ηλίας Μόσιαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να κατέβουν με κοινή θέση στο υπουργικό την οποία θα εκφράσει ο κ. Ραγκούσης. (διαβάστε την είδηση)

Τα σενάρια

- Πολύ σύντομο υπουργικό συμβούλιο (ήταν να ξεκινήσει στις 12.00) υπό την Προεδρία του πρωθυπουργού. Ο κ.Παπανδρέου θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες τις παραιτήσεις των υπουργών του και στην συνέχεια η Κ.Ο. θα κληθεί να εκλέξει νέο πρωθυπουργό.
Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου - ο λεγόμενος πρωινός καφές - όπου λήφθηκαν όλες οι αποφάσεις. Απουσίαζαν ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο Ηλίας Μόσιαλος.

- Υπάρχει επίσης και άλλο σενάριο το οποίο λέει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συζητά με κορυφαίους υπουργούς αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση για κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

- Επίσης ένα τρίτο σενάριο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί στον Κάρολο Παπούλια και θα σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Δηλώσεις στο περιστύλιο

“Τα ψέμματα τέλειωσαν” είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους η Β. Παπανδρέου και λίγο μετά βγάζοντας εκτός κάδρου τον Γ. Παπανδρέου ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ακολούθησε μισή ώρα αργότερα η δήλωση του κ. Λιντζέρη που χαρακτήρισε υπόλογους τους εμπνευστές του δημοψηφίσματος, μίλησε για έλλειμμα διακυβέρνησης και πρόσθεσε αμέσως μετά πως πλέον ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου