Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Θέμα δημοψηφίσματος για τις μεγάλες αλλαγές θέτει ο Παπανδρέου

Μαραθώνια η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, καθώς και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της τρόικας για τον περιορισμό του ελλείμματος του 2011.
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο άφησε ανοιχτή την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Παράλληλα, ανέφερε πως τον ενδιαφέρει η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, τονίζοντας πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε αυτοκριτική, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας.

Παπανδρέου: Έχει αποφευχθεί η χρεοκοπία

Η χρεοκοπία της χώρας έχει αποφευχθεί μέχρι σήμερα αλλά παραμένει ως «διακύβευμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των θεσμικών αλλαγών που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση είναι και αυτή του δημοψηφίσματος, θέμα για το οποίο, όπως είπε, θα δώσει σχετικές οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση.
Για πρώτη φορά ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι τέθηκε θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ, και η διασφάλισή της αποτέλεσε τη δεύτερη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, μετά την αποτροπή της χρεοκοπίας. Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ζήτησε και πάλι τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, καλώντας τα «να κλείσουμε μαζί τη διαπραγμάτευση» με την τρόικα. Επίσης ζήτησε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κάνοντας σαφές ότι δεν προτίθεται να ζητήσει πλειοψηφία 180 ψήφων.
Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα σενάρια περί τοποθέτησης επιτρόπων, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μεγιστοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ. «Δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχτήκαμε τη λογική των επιτρόπων», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει τη δική μας αξιοπρέπεια, τα βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε είναι η ψήφος, είτε είναι οι Επίτροποι, είτε είναι άλλες συμπεριφορές ή απαιτήσεις παρόμοιας υφής». Διευκρίνισε ότι αυτό που έχει ζητήσει, ο ίδιος, από κράτη-μέλη της Ε.Ε, είναι «να έρθουν εμπειρογνώμονες για να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους σε διάφορους τομείς που χωλαίνουμε».
Ο πρωθυπουργός ήταν αρκετά αυτοκριτικός, τονίζοντας ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έκανε η κυβέρνηση «δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μια νέα αίσθηση δικαίου, ευνομίας, δημοκρατικής λογοδοσίας». Και δικαίωσε τους πολίτες που «αισθάνονται ότι σήμερα πληρώνουν το μάρμαρο ενός παρωχημένου συστήματος». Τώρα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτές τις αλλαγές δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας», αλλά, «θα γίνουν δημοκρατικά». Για αυτό, όπως τόνισε, «είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε» μεταξύ των οποίων και η αξιοποίηση του θεσμού του δημοψηφίσματος.
Το τρίπτυχο των αλλαγών, όπως το προσδιόρισε ο κ. Παπανδρέου, είναι: «αλλαγή στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα», «αλλαγή στο κράτος», «αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας» και όλα αυτά «κάτω από την ομπρέλα ενός γνήσιου πατριωτισμού». Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι μπορεί η κυβέρνηση να μην τα έκανε όλα στην εντέλεια, αλλά δεν απέτυχε στο έργο της. Απαντώντας στο ερώτημα αφού δεν απέτυχε η κυβέρνηση, γιατί δεν «άνοιξαν» οι αγορές, τόνισε ότι αυτό «λίγο έχει να κάνει με το τι πέτυχε ή δεν πέτυχε η χώρα μας», υπενθυμίζοντας ότι ζούμε, διεθνώς, πρωτόγνωρες καταστάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις. Ανέφερε επίσης ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, ήταν και εκείνοι «υπερβολικά αισιόδοξοι».
Οι εταίροι μας, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, είναι και σήμερα έτοιμοι να βοηθήσουν, «αρκεί να δουν ότι και εμείς είμαστε αποφασισμένοι». Και επισήμανε ότι το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι πολύ κρίσιμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Σήμερα, διακυβεύεται από τις αποφάσεις μας, αλλά και από την εν γένει στάση μας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής, η ίδια η πατρίδα μας και το μέλλον της, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις επικείμενες συνεδριάσεις κομματικών και κυβερνητικών οργάνων, τόνισε ότι η στάση και οι αποφάσεις της κυβέρνησης και της Κ.Ο. «αυτές τις μέρες έχουν ιστορική σημασία». Ο πρωθυπουργός, έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας τις ευθύνες όλων, τονίζοντας ότι «η αλλαγή της πατρίδας μας δεν είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού».

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, όπως και τα έκτακτα μέτρα, θα οριστικοποιηθούν σε τακτική συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου περί τα μέσα της εβδομάδας και αφού νωρίτερα συνεδριάσουν και τα κοινοβουλευτικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος για να συζητηθούν στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα κατατεθούν στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα έχει τη μορφή τριετούς προϋπολογισμού και, ως εκ τούτου, θα είναι σε ένα και μόνο άρθρο, να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του μήνα και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Ιουνίου.
Την Τρίτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας, όπου οι βουλευτές αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών.
Την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Οι προβλέψεις του λεγόμενου Μνημονίου ΙΙ συναντούν ήδη αντιδράσεις από υπουργούς, κυρίως όμως στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, από το «ναι» της οποίας στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή θα εξαρτηθεί η στάση των δανειστών μας και η χορήγηση ή μη της πέμπτης δόσης και νέας βοήθειας.
theinisder.gr

Καραγκιόζ μπερντές!
Πρώτα θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και το Σεπτέμβρη-λέει- θα γίνει δημοψήφισμα!(με ποιό δίλημμα άραγε;)Για τις προωθούμενες -λέει-μεγάλες αλλαγές!δηλ τί; θα μας ρωτήσουν σαν τα γκαλοπ αν είμαστε υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο ή το γάμο των gayς; ανοησίες
Για δημοσιονομικά ζητήματα δεν επιτρέπεται δημοψήφισμα για το μόνο που μπορεί να γίνει είναι για την κύρωση της δανειακής σύμβασης που είναι διεθνής συμφωνία , αλλά ποιός τολμά να θέσει τέτοιο ερώτημα;
Απλώς , σου λέει, θα κανουν τα μπάνια τους τα βόδια, θα ξεθυμάνουν μέχρι το Σεπτέμβρη και ποιός ασχολείται;
Έτσι πιστεύει ο γάτος giorgos...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου