Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Εργοδότης κακοποιούσε σεξουαλικά εργάτρια


Επί δυόμισι χρόνια μια 46χρονη από την Βουλγαρία, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στις αρχές, ζούσε τον τρόμο στα χέρια του 44χρονου εργοδότη της στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον οικισμό Κυδωνιών.
Όπως υποστήριξε η ίδια, ο κτηνοτρόφος, στην μονάδα του οποίου εργαζόταν, την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ είχε δεχθεί απειλές ακόμα και για την ζωή της. Μάλιστα, σύμφωνα με την 46χρονη, της είχαν πάρει και την ταυτότητά της.
Οι αρχές συνέλαβαν τον 44χρονο, καθώς και έναν 80χρονο, ο οποίος όποτε απουσίαζε ο κτηνοτρόφος, είχε αναλάβει να φυλάει τη γυναίκα για να μην το σκάσει.
Πηγή: enikos.gr

Σε ξενώνα η 46χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία που είχε φυλακιστεί σε στάβλο
Στα δύο παιδιά της, πίσω στη Βουλγαρία, ανυπομονεί να επιστρέψει η 46χρονη γυναίκα η οποία κατήγγειλε ότι ζούσε τα τελευταία δυόμιση χρόνια φυλακισμένη, μέσα σε στάβλο, στο Λαχανά Θεσσαλονίκης.
Η 46χρονη Βουλγάρα έχει βρει πλέον καταφύγιο στον ξενώνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Α21 Campaign” στη Θεσσαλονίκη όπου και θα μείνει για λίγες μέρες, καθώς το μόνο που ζήτησε, σύμφωνα με την υπεύθυνη της οργάνωσης Μαρία Σταμάτη, ήταν να γυρίσει στην πατρίδα της.
“Αρχικά ήταν επιθετική και απόμακρη αλλά καταφέραμε να την προσεγγίσουμε με τη βοήθεια κοινωνικής λειτουργού και μίας διερμηνέας γιατί η ίδια δεν μιλάει λέξη ελληνικά” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Σταμάτη.
Οπως διηγήθηκε η 46χρονη, ήρθε πριν από περίπου 2,5 χρόνια στην Ελλάδα, μαζί με τον άνδρα της, για να δουλέψουν στο μαντρί 44χρονου ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής μονάδας στον Λαχανά.
Ωστόσο, ο άνδρας της έφυγε μετά από λίγες μέρες και τότε ο ιδιοκτήτης της μονάδας, μαζί με έναν 80χρονο, οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί, την κρατούσαν φυλακισμένη, την έδερναν, την κακοποιούσαν σεξουαλικά και την ανάγκαζαν να δουλεύει.
Σήμερα η 46χρονη θα εξεταστεί από ιατροδικαστή ενώ οι δύο συλληφθέντες θα απολογηθούν στον ανακριτή.
Πηγή:  Left.gr

Πριν από λίγο τελείωσε η απολογία του 44χρονου κτηνοτρόφου και του 80χρονου πατέρα του στον ανακριτή και σύμφωνα με πληροφορίες, αφού υποστήριξαν ότι δεν ισχύει η καταγγελία της 46χρονης Βουλγάρας και πως δεν έκαναν τίποτα παράνομο και την πλήρωναν κανονικά, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Πηγή: ροζ κάρτα

Ευχαριστήριο Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Χίου


Αλληλεγγύη για όλους. Χίος.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συλλογή τροφίμων για το καλάθι του ανέργου


Ανακοίνωση

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία  το προηγούμενο Σάββατο 27/4 η συλλογή τροφίμων για το καλάθι του ανέργου σε οκτώ super markets της πόλης της Χίου. Με την πραγματικά συγκινητική βοήθεια των συμπολιτών μας μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε 55 μεγάλα καρότσια με είδη πρώτης ανάγκης (γάλα μακράς διαρκείας και εβαπορέ, μακαρόνια, όσπρια, λάδι, καφέ και εν γένει τυποποιημένα τρόφιμα, καθώς και είδη υγιεινής και καθαριστικά). Τα τρόφιμα θα διανεμηθούν σύμφωνα με τις καταστάσεις που έχουν συμπληρωθεί και τον χρόνο ανεργίας που προκύπτει από τις ατομικές καρτέλες ανεργίας στους ανέργους του νησιού την Εργατική Πρωτομαγιά στο Εργατικό Κέντρο Χίου μετά την συγκέντρωση και την πορεία.
Ευχαριστούμε, για την έμπρακτη υποστήριξη τους τα super markets “Λεβίδης”  “Χαρά” “Βερόπουλος” και Key Food. Την Εθελοντική Ομάδα δασοπυρόσβεσης “Όμικρον” για την μεταφορά των τροφίμων.Και κυρίως όλους και όλες που συμμετείχαν στην πρώτη δράση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Χίου. Οι πολλές εκατοντάδες  συμπολιτών μας  που γέμισαν τα καλάθια των ανέργων αποδεικνύουν ότι η αλληλεγγύη σαν διάθεση και στάση ζωής είναι παρούσα και ζητάει τρόπους να  υλοποιείται πιο δυναμικά και αποτελεσματικά.
Οφείλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε με ευρύτερες δράσεις αλληλεγγύης καλώντας όλους και όλες να συμμετέχουν στις ανοικτές συναντήσεις της πρωτοβουλίας οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Χίου. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16/5.Σας περιμένουμε!



Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, 29/4/2013
 

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Θα μαζέψεις λουλούδια την Πρωτομαγιά;



του Δημήτρη Λαβατσή


(Ξημερώνοντας  σήμερα Δευτέρα διαβάζω και ξαναδιαβάζω την είδηση της κατάργησης του κατώτατου μισθού. Προσπαθώ να ξεπεράσω την οργή της πρώτης εντύπωσης. Να την μετασχηματίσω  σε επικοινωνία με όσες και όσους έχετε την διάθεση να διαβάζετε τις αγωνίες μου)
…………………………………………………………………………………………..
Σκέφτομαι το σύνθημα της αξιοπρέπειας μας που δοκιμάζεται:
ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ
ή (ακόμη πιο λακωνικά) ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΙΚΕΣ

Και επειδή οι επέτειοι δεν είναι πάντα γιορτές
ούτε η Πρωτομαγιά μέρα των  λουλουδιών για να ξεσκάσουμε….
Κάθε φορά που πλησιάζουν αυτές οι μέρες θυμάμαι αγώνες που έζησα, αγώνες που διάβασα και που είχαν ένα κοινό: ήταν αποτελεσματικοί, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο.
Κατάφερναν σε ένα βαθμό να εξανθρωπίζουν την ζωή μέσα στο απάνθρωπο αυτό σύστημα που ζούμε. Στον καπιταλισμό που όταν αφορά τα συμφέροντα των κυριάρχων δεν αστειεύεται. Το ζούμε τώρα χωρίς δικαιολογίες και ωραιοποιήσεις όσο κι αν οι απατεώνες της τρικομματικής μας παραμυθιάζουν.
Γι αυτό οι  μέχρι τώρα….. κυρίαρχοι προσπαθούν να εξαφανίζουν από την μνήμη των λαών το νόημά της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο βέβαια ότι στις ΗΠΑ, την πρώτη χώρα που το 1886 έγινε η απεργία με κέντρο το Σικάγο με αίτημα αυτό που χάνεται σήμερα σε συνθήκες ανεργίας- δουλείας, εκεί που έγινε η πρώτη μεγάλη απεργία για το 8ωρο,  η μέρα της εργασίας γιορτάζεται(!) σε ουδέτερο χρόνο τον Σεπτέμβρη. 
Φέτος η τρικομματική  μέσα στο γενικό ξεσάλωμα  έκανε μια ακόμη υπέρβαση επί του συμβολικού - καθόλου τυχαία: Ενώ κάθε χρόνο  οι κυβερνήσεις καθόριζαν την Πρωτομαγιά ως αργία σε μια επίδειξη υποκριτικού βεβαίως σεβασμού στον κόσμο της εργασίας φέτος  και αυτή η «συνήθεια» τσαλακώθηκε. Έτσι η  τρικομματική ακούγοντας και σε αυτό το θέμα την Συνομοσπονδία των Εμπόρων που νομίζουν ότι θα τζιράρουν πιο πολύ λόγω  Πάσχα, μετέφερε την «αργία» για την Τρίτη του Πάσχα. Παρά τις αντιρρήσεις πολλών ομοσπονδιών εμπόρων(όπως και στην Χίο) που δεν ήθελαν να έρθουν σε ρήξη με το κοινό αίσθημα.
Χθες βράδυ η τρικομματική κατάργησε τον  βασικό μισθό  με την παραπέρα μείωσή του ώστε να γίνει χαρτζηλίκι.
¨Όμως ούτε αυτό τους αρκεί.
Προχθές ο  επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχανιών  στον οποίο  συμμετέχουν και οι τράπεζες ερμήνευσε τους καημούς των…. εργαζομένων  με την παρακάτω δήλωση «Είναι η αβεβαιότητα αν θα πάρουν σύνταξη, αν θα βρουν δουλειά τα παιδιά τους. Η παραδοσιακή ΕΓΣΣΕ(Εθνική  Γενική Συλλογική  Σύμβαση  Εργασίας) δεν απαντά στις σημερινές αγωνίες των εργαζομένων. Η χρησιμότητα της παραδοσιακής ΕΓΣΣΕ έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα δεδομένου ότι το βασικό αντικείμενό της, που ήταν ο καθορισμός του κατώτατου μισθού όπως και η διαδικασία τροποποίησής του, έχει προβλεφθεί με ισχύοντα νόμο και για μεγάλη χρονική διάρκεια.»
Μάθαμε για μια ακόμη φορά χθες βράδυ ότι οι νόμοι αλλάζουν από τις κυβερνήσεις  πολύ εύκολα όταν πρόκειται για το συμφέρον των εργοδοτών.
Και επειδή πρέπει να είναι κάποιος πολύ βλάκας και αναίσθητος μαζί για να μην καταλαβαίνει τον εκβιασμό των εργοδοτών απέναντι στον κόσμο της εργασίας που μαστίζεται από ανεργία 30% 

ας δούμε δυο εικόνες λίγο πιο πέρα από το νησί  ,χωρίς αυταπάτες ότι θα την γλυτώσουμε. Ας ακούσουμε  δυο σπαραχτικές φωνές δικών μας ανθρώπων.
26/4 :Από το f/b :
   8 ώρες πριν στην περιοχή Athens
...γυναίκα 30-35 ετών ΕΛΛΗΝΙΔΑ, στέκεται έξω απο το super market της γειτονιάς, αλλα σε απόσταση απο την πόρτα εισόδου....σαν κάτι να θέλει...την κοιτάω και κάτι ψελλίζει...ζητιανεύει... και πάω να της δώσω κάτι τις...και μού λέει..."δεν θέλω χρήματα, αν μπορείτε να μου ψωνίσετε κάτι για να μαγειρέψω...έχω παιδιά"
ΣΤΟ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟ...
 ΚΙ  ένα μήνυμα πάλι από το f/b  ό έναν άρρωστο φίλο :“Εχουν φτάσει τα πράγματα, όσον αφορά το οικονομικό μέρος, σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Οι λίγοι σύντροφοι και φίλοι που με τον οβολό τους με στέλνουν κάθε βδομάδα για χημειοθεραπείες, δεν μπορούν πια - λογικό είναι - να βοηθήσουν άλλο, και έχω πνιγεί στα χρέη! Την Μεγάλη Πέμπτη δεν ξέρω αν θα μπορέσω να πάω για τις θεραπείες μου. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΙΑ! Ολους σας και τους γιατρούς που δείχνουν κατανόηση. Τι να κάνω σύντροφοι; Πως θα ξεπεράσω αυτό το ανυπέρβλητο εμπόδιο; Πως μας κατάντησαν έτσι, να μην μπορούμε να βρούμε την υγειά μας; Πως θα ξεπεράσω αυτό το εμπόδιο; Πως συντροφοί μου;
  ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: Τι άλλο χρειάζεται για να δείξουμε μαζικά την Πρωτομαγιά ότι δεν θέλουμε να είμαστε ζώα; Ότι σεβόμαστε την ζωή  και θέλουμε να αντιγυρίσουμε την βρισιά του κάθε  τεμπέλη και εκμεταλλευτή Δασκαλόπουλου και των αλητήριων κυβερνώντων;
¨Ότι θα αγωνιζόμαστε  όσο χρειάζεται για να ανατρέψουμε την βαρβαρότητα που ζούμε;                                              
                                                                                        29/04/2013                                                                                                                                                                                    Δημήτρης Λαβατσής                                                                                                                                                           μέλος Γραμματείας  ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ Χίου        
                                       

Καλοκαιρινές συναντήσεις στη Βολισσό


του Γιάννη Μακριδάκη


Καλοκαιρινές συναντήσεις στη Βολισσό 
Περίοδος 1η: Καλοκαίρι 2013
Συναντήσεις με γενικό τίτλο :
Άλλο είναι η ζωή κι άλλο αυτό που ζούμε
1η μέρα Παρασκευή 23 Αυγούστου: Άφιξη στο λιμάνι της Χίου και μετάβαση με λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην Βολισσό. Γνωριμία μεταξύ μας αλλά και με τη γη και τη θάλασσα της περιοχής.
Απόγευμα: Συζήτηση επί του θέματος : Το σύστημα είμαστε εμείς. Η αστικοποίηση του πλανήτη ως παράγοντας που συμβάλει στην υποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από το χρηματιστηριακό. Η καπιταλιστική κρίση και ο όρος “ανάπτυξη” ως συνέπειες της υπερ-αστικοποίησης του πληθυσμού της γης.
2η μέρα Σάββατο 24 Αυγούστου: Πρωί : Βόλτα στον Ροδώνα και βασικά μαθήματα αυτάρκειας και φυσικής καλλιέργειας, Ανωτάτη Σχολή Μπαξεβανικής.
Απόγευμα: Συζήτηση επί του θέματος: Σπόροι, νερό, οξυγόνο, ενέργεια, οι πρώτες ύλες της Ζωής μας σε χέρια ανήθικων και κερδοσκοπικών πολυεθνικών. Εκποίηση φυσικών πόρων και Κινήματα Πολιτών. Γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των ανά την Ελλάδα Κινημάτων Αλληλεγγύης και Αντίστασης. Εναλλακτικοί τρόποι διαβίωσης (Οικοκοινότητες)
3η μέρα Κυριακή 25 Αυγούστου: Ελεύθερη για εκδρομή, μπάνιο, εργασίες στον μπαξέ κλπ
Βράδυ:  ”Ολονυχτία” Λογοτεχνικών Αναγνώσεων με θέμα τον Άνθρωπο και τη  φύση. Θα διαβάσει ο καθένας ένα απόσπασμα από βιβλίο της επιλογής του, το οποίο θα φέρει μαζί του
4η μέρα Δευτέρα 26 Αυγούστου: Πρωί: Συμπεράσματα, αποφάσεις, λήξη εργασιών. Αναχώρηση όσων επιθυμούν το απόγευμα με το υπεραστικό ΚΤΕΛ για την πόλη της Χίου και το λιμάνι
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, παρακαλώ να το δηλώσουν με μέηλ στο akridaki@gmail.com μέχρι τέλος Μαϊου
Η διαμονή θα γίνει, για όσους το επιθυμούν και διαθέτουν σκηνές σε ελεύθερη κατασκήνωση στην παραλία Μανάγρου – Μαγεμένων (ή στο προσκοπικό κατασκηνωτικό κέντρο Μανάγρου, αν μας το επιτρέψει η διοίκησή του). Οι υπόλοιποι μπορούν να μείνουν κατά ομάδες των τριών ή τεσσάρων σε διαθέσιμα ή ενοικιαζόμενα σπιτάκια εντός του χωριού, δωρεάν όπου είναι εφικτό ή, σε άλλη περίπτωση, με συμβολικό αντίτιμο. Θα προσπαθήσουμε όλοι να συνεισφέρουν ένα μικρό ποσό για να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής όλων. Όσοι το επιθυμούν βεβαίως μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν και να κλείσουν δωμάτιο μόνοι τους.
‘Ολες οι δραστηριότητες του 5νθημέρου προσφέρονται δωρεάν.
Ευπρόσδεκτες οι προτάσεις σας
Βασική επιδίωξη είναι και η συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα Κινήματα Πολιτών που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική επικράτεια και αγωνίζονται ενάντια στην εκποίηση των φυσικών πόρων της χώρας, στον ρατσισμό και την εξαθλίωση, ώστε να υπάρξει γνωριμία και συντονισμός δράσεων από τον Σεπτέμβριο. Επίσης η συμμετοχή ανθρώπων από Οικοκοινότητες και η ανταλλαγή εμπειριών.
Παρακαλώ να διαδώσετε την παρούσα πρόσκληση και να δηλώσετε την επιθυμία σας για συμμετοχή (και το αν διαθέτετε σκηνή) αυστηρά μέχρι το τέλος Μαϊου,  έτσι ώστε να είναι εφικτός ο προγραμματισμός όσον αφορά στην διαμονή όλων.
Γιάννης Μακριδάκης

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ναόμι Κλάιν: Κλασικό παράδειγμα του δόγματος σοκ η Ελλάδα

Αποκλειστική συνέντευξη στο Enet English


Η συστημική χρήση του σοκ και του φόβου από τις ελίτ της εξουσίας ώστε να υπονομεύσουν ευάλωτες κοινότητες είναι πολύ εμφανής στην Ελλάδα του μνημονίου σύμφωνα με την συγγραφέα Ναόμι Κλάιν. Η ενίσχυση του ρατσισμού και η πώληση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, πολλά από τα οποία θα διαμορφώσουν το άμεσο μέλλον της Ελλάδας, είναι, όπως λέει,ι οι πιθανές συνέπειες της πολιτικής λιτότητας.
Η συγγραφέας του best seller “Το Δόγμα του Σοκ” , το οποίο αναφέρεται στο πως τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα ισχυρά κράτη χρησιμοποιούν τα σοκ όπως οι φυσικές καταστροφές, τα οικονομικά προβλήματα και οι πολιτικές αναταραχές ως ευκαιρία να αναδιαρθρώσουν την οικονομία ευάλωτων χωρών.
Σε αποκλειστική της συνέντευξη στο EnetEnglish και στη δημοσιογράφο Lynn Edmonds, εξηγεί πως πιστεύει ότι το βιβλίο της αντανακλά την Ελλάδα του σήμερα.
Για τη συγγραφέα, η Ελλάδα είναι κλασικό παράδειγμα των όσων παραθέτει στο βιβλίο της. “Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα ίδια κόλπα και τις ίδιες τακτικές να χρησιμοποιούνται τόσο βίαια. Και υπήρχε τεράστια αντίδραση στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό να βλέπεις τη βίαιη καταστολή των κοινωνικών κινημάτων που αντιστέκονταν στη λιτότητα”, αναφέρει και τονίζει ότι “αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί”.
Η ίδια στέκεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις διαδικασίες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στο Αιγαίο, εκτιμώντας ότι θα επηρεάσει επίσης την Κύπρο. “Αυτό είναι ένα άλλο επίπεδο χρήσης της λιτότητας και του χρέους να πιέσουν τις χώρες να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα δικαιώματά τους στην εξόρυξη κοιτασμάτων”.
“Αυτό όμως που βρίσκω τόσο ένοχο και τόσο βαθιά ανήθικο είναι ότι η άνοδος του φασισμού σε αυτό το πλαίσιο είναι εντελώς προβλέψιμη” λέει ακόμα και προσθέτει ότι αυτό υποτίθεται πως είναι το δίδαγμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. “Αν επιβάλεις τιμωρητικές και ταπεινωτικές κυρώσεις σε μια χώρα δημιουργείται το κατάλληλο υπέδαφος για το φασισμό”. Αυτό, συνεχίζει, είναι εκείνο για το οποίο ο Κέυνς προειδοποίησε όταν έγραφε το βιβλίο “Οι Οικονομικές Συνέπειες της Ειρήνης” σχετικά με τη Συνθήκη των Βερσαλιών. “Για μένα είναι απίστευτο το ότι συνεχίζουμε να επιτρέπουμε στην ιστορία να επαναλαμβάνεται κατ’ αυτό τον τρόπο”.
Αναφορικά με τη γνωστή δήλωση του Θ. Πάγκαλου “όλοι μαζί τα φάγαμε” και στο ερώτημα “πως ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε η κρίση επηρεάζει τον τρόπο επίλυσής της” απαντά ότι: “αν αποδέχεστε την παραδοχή ότι όλοι συνέβαλαν εξίσου στη δημιουργία αυτής της κρίσης τότε έχετε δημιουργήσει το πλαίσιο εντός του οποίου είναι αποδεκτή η συλλογική τιμωρία. Αυτό είναι το νόημα αυτής της πλασματικής ισοδυναμίας”.
Όπως υπογραμμίζει υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πλασματική ισοδυναμία μεταξύ ενός ατόμου που χρωστά χρήματα σε κάρτες και δάνεια και των τραπεζών που κυνηγάνε μεγάλες και επικίνδυνες αποδόσεις για τις επενδύσεις τους. “Είναι μια εξοργιστική σύγκριση”.
Ολόκληρη η συνέντευξη στα αγγλικά στο EnetEnglish.gr

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μαύρη τρύπα πάνω από 100 εκατομμύρια βρήκαν ορκωτοί λογιστές στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ την περίοδο Παπανδρέου




Τα στοιχεία αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών 




Το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών κάνει λόγο για σημεία και τέρατα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο το πόρισμα που είχε ζητηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε 5 ιδιωτικές εταιρείες ορκωτών λογιστών συνιστούν αιτία πολέμου!

Και ο πόλεμος θα ξεσπάσει μεταξύ της νυν και της πρώην ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση ούτε από την μια, ούτε από την άλλη πλευρά.

Το μεσημέρι εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ:

"Όπως είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ ανατέθηκε από κοινού στις έξι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Πόρισμα του ελέγχου δεν έχει υποβληθεί. Μόλις υποβληθεί, θα συζητηθεί στα καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, που θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες, με γνώμονα την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση πλήρους διαφάνειας.
Στο μεταξύ, το Πολιτικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί τις επόμενες ημέρες για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ενόψει και της διαδικασίας ανάδειξης των νέων δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων.
Αναρωτιόμαστε αν και τα άλλα κόμματα θεωρούν ότι έχουν και αυτά την ανάγκη και την υποχρέωση να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες."

Η πλευρά Παπανδρέου δεν έχει απαντήσει σε όλα όσα καταλογίζονται στον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το άρθρο κάνει λόγο για τεράστια ελλείμματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ  τα οποία διαπιστώνονται την περίοδο 2004 - 2010 επί προεδρίας δηλαδή Γ. Παπανδρέου.

Στο πόρισμα που συνέταξαν οι ελεγκτικές εταιρείες μετά από εντολή του Ευάγγ. Βενιζέλου καταγράφονται δαπάνες που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι για καμία από τις δαπάνες αυτές δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, καθώς όλες οι υπογραφές έμπαιναν σε ανεπίσημα έγγραφα.

Η Ιπποκράτους ενημερώθηκε πριν από μερικές μέρες ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που θα θέσει το θέμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, είχε προιδεάσει για σκανδαλώδη διαχείριση των οικονομικών που κληρονόμησε από τις 17 Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με την Εφημερίδα των Συντακτών:

- 500.000 ευρώ εμφανίζονται ως δαπάνες που έχουν εγκριθεί με την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού.
- Περίπου 800.000 ευρώ φέρεται να εμφανίζεται στο όνομα του Νίκου Αθανασάκη διευθυντή την επίμαχη περίοδο του πολιτικού γραφείου του κ. Παπανδρέου
- Δαπάνες ύψους 1,5 εκατ. αποδίδονται στο όνομα "καλογεροπούλου" η οποία είχε διατελέσει συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και αργότερα μετακόμισε στο γραφείο του πρώην διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου με δικό της γραφείο και αρμοδιότητα τις μετακινήσεις και τις αποστολές του Προέδρου και των κομματικών στελεχών.
- Επίσης την ίδια τριετία οι δαπάνες σε ταξιδιωτικό πρακτορείο φτάνουν τα 53,5 εκατ. ευρω ενώ έχουν εντοπισθεί να έχουν εκδοθεί 45.000 αεροπορικά εισιτήρια σε ένα χρόνο!

Το εντυπωσιακό σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα είναι ότι για καμία από τις δαπάνες που εντόπισαν οι οκρωτοί λογιστές δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά. Όλες οι υπογραφές έμπαιναν σε ανεπίσημα έγγραφα.

Εν κατακλείδι, η εκτίμηση είναι ότι αν γίνει αποδεκτό το πόρισμα των ελεγκτών από το ΠΑΣΟΚ θα επέμβει αυτεπάγγελτα εισαγγελέας.

Δημοσκόπηση της VPRC για τον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο".


Μηδενική εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα έχουν οι πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για τον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο". Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 60,3% ο "Κανένας". Μαύρες οι εκτιμήσεις των πολιτών για το μέλλον. Τι μέτρα ζητούν για την οικονομία 

Σημαντικό προβάδισμα 2,5 μονάδων ως προς την εκλογική επιρροή για τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφει μεγάλη δημοσκόπηση της VPRC για το ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο".
Αναλυτικά ως προς την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 27%, η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με 7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6% και η ΔΗΜΑΡ με 4,5%. "Άλλο κόμμα", απαντά ότι θα ψηφίσει το 6% των πολιτών.
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο που καταγράφεται στις τελευταίες έρευνες, ωστόσο, όπως θα δείτε αμέσως παρακάτω, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα βαίνει διαρκώς μειούμενη.
Σταθερά στην τρίτη θέση, παραμένει η Χρυσή Αυγή, ενώ και το ΚΚΕ φαίνεται να τσιμπάει μερικές μονάδες, μετά και την αλλαγή ηγεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι διχασμένο εμφανίζεται το εκλογικό σώμα, με το 47,3% να δηλώνει εκλογική προτίμηση, το 9,4% να δηλώνει αναποφάσιστο, το 36,9% να κυμαίνεται μεταξύ λευκού/άκυρου/αποχής και το 6,4% να επιλέγει "ΔΓ/ΔΑ".
Όσον αφορά τα κατώτερα / ανώτερα όρια εκλογικής επιρροής των κομμάτων, τα ποσοστά έχουν ως εξής:
  • ΝΔ: 25,5 - 28,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 28 - 31%
  • ΠΑΣΟΚ: 6,2 - 7,8%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 5,2 - 6,8%
  • Χρυσή Αυγή: 11,9 - 14,1%
  • ΔΗΜΑΡ: 3,8 - 5,2%
  • ΚΚΕ: 6,2 - 7,8%
  • Άλλο κόμμα: 5,2 - 6,8% (Τι είναι το "άλλο κόμμα": Δημιουργία Ξανά, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι - Πράσινοι, Ανταρσύα, Ένωση Κεντρώων, ΟΧΙ (Δημ. Αναγέννηση - ΕΠΑΜ), Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας)
Καταλληλότερος ο "Κανένας", ακολουθεί ο Α. Σαμαράς
Στο ερώτημα για το ποιος είναι "καταλληλότερος πρωθυπουργός" το 60,3% απαντά "κανένας", ενώ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, επικρατέστερος είναι ο Αντώνης Σαμαράς, με ποσοστό 16,6%.
Πιο αναλυτικά:
  • Αντώνης Σαμαράς: 16,6%
  • Αλέξης Τσίπρας: 9,1%
  • Ευάγγελος Βενιζέλος: 3,2%
  • Νίκος Μιχαλολιάκος: 2,6%
  • Πάνος Καμμένος: 2,5%
  • Φώτης Κουβέλης: 2,4%
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: 0,7%
  • Γιώργος Καρατζαφέρης: 0,1%
  • Όλοι: 0,4%
  • Κανένας: 60,3%
  • ΔΓ/ΔΑ: 2,2%
Εικόνα κομμάτων
Στην ερώτηση "ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά", οι συμμετέχοντες απαντούν:
  • ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ: 10,1%
  • Χρυσή Αυγή: 10,1%
  • ΝΔ: 8,2%
  • ΚΚΕ: 3,4%
  • ΠΑΣΟΚ: 1,8%
  • ΔΗΜΑΡ: 1,5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1,3%
  • Άλλο κόμμα: 0,9%
  • Κανένα: 59%
  • Όλα: 0,7%
  • ΔΓ/ΔΑ: 3,2%
Ακόμη, στην ερώτηση "ποιο κόμμα ανταποκρίνεται περισσότερο στις δικές σας ελπίδες - προσδοκίες", τα ποσοστά έχουν ως εξής:
  • ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: 11,2%
  • ΝΔ: 10,5%
  • Χρυσή Αυγή: 4,4%
  • ΠΑΣΟΚ: 3,8%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,8%
  • ΚΚΕ: 2,6%
  • ΔΗΜΑΡ: 2%
  • Άλλο κόμμα: 1,6%
  • Κανένα: 58,1%
  • Όλα: 0,4%
  • ΔΓ/ΔΑ: 2,5%
Στην ερώτηση "ποιο κόμμα έχει τις καλύτερες προτάσεις για τον τόπο", τα ποσοστά έχουν ως εξής:
  • ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: 12%
  • ΝΔ: 10,7%
  • Χρυσή Αυγή: 4,1%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3,4%
  • ΠΑΣΟΚ: 3,1%
  • ΔΗΜΑΡ: 2,3%
  • ΚΚΕ: 1,9%
  • Άλλο κόμμα: 2%
  • Κανένα: 54,3%
  • Όλα: 1,3%
  • ΔΓ/ΔΑ: 5%
Κυριαρχεί η απαισιοδοξία
Οι πολίτες σε ποσοστό 76%, θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 13% απαντά ότι πάμε καλά, την ώρα που το 9% πιστεύει ότι δεν πάμε ούτε σωστά, ούτε λάθος.
Η ανασφάλεια των Ελλήνων, καταγράφεται για άλλη μια φορά με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς στην ερώτηση για το πόσο σίγουροι αισθάνονται για το μέλλον τους, το 68% απαντά "καθόλου σίγουρος", το 22% "όχι και τόσο σίγουρος" και μόλις το 6% "αρκετά σίγουρος"
Τι ζητούν οι πολίτες για την οικονομία
Μαύρα στοιχεία για την ανεργία, καθώς το εκτιμώμενο ποσοστό ανέργων θα ανέλθει στο 28,5%.
Όσον αφορά στις προτάσεις εξόδου από την κρίση, το 86% του πληθυσμού απαντά ότι οι μισθοί πρέπει να επανέλθουν στα ποσοστά που ήταν πριν την επιβολή του Μνημονίου, ενώ το 86% συναινεί στην μεγάλη φορολογική αλλαγή στην χώρα, με άμεση φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Το 51% απαιτεί το πέρασμα των τραπεζών από το δημόσιο σε κρατικό έλεγχο.
Πιο αναλυτικά:
  • Αντώνης Σαμαράς: 16,6%
  • Αλέξης Τσίπρας: 9,1%
  • Ευάγγελος Βενιζέλος: 3,2%
  • Νίκος Μιχαλολιάκος: 2,6%
  • Πάνος Καμμένος: 2,5%
  • Φώτης Κουβέλης: 2,4%
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: 0,7%
  • Γιώργος Καρατζαφέρης: 0,1%
  • Όλοι: 0,4%
  • Κανένας: 60,3%
  • ΔΓ/ΔΑ: 2,2%
Εικόνα κομμάτων
Στην ερώτηση "ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά", οι συμμετέχοντες απαντούν:
  • ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ: 10,1%
  • Χρυσή Αυγή: 10,1%
  • ΝΔ: 8,2%
  • ΚΚΕ: 3,4%
  • ΠΑΣΟΚ: 1,8%
  • ΔΗΜΑΡ: 1,5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1,3%
  • Άλλο κόμμα: 0,9%
  • Κανένα: 59%
  • Όλα: 0,7%
  • ΔΓ/ΔΑ: 3,2%
Ακόμη, στην ερώτηση "ποιο κόμμα ανταποκρίνεται περισσότερο στις δικές σας ελπίδες - προσδοκίες", τα ποσοστά έχουν ως εξής:
  • ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: 11,2%
  • ΝΔ: 10,5%
  • Χρυσή Αυγή: 4,4%
  • ΠΑΣΟΚ: 3,8%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,8%
  • ΚΚΕ: 2,6%
  • ΔΗΜΑΡ: 2%
  • Άλλο κόμμα: 1,6%
  • Κανένα: 58,1%
  • Όλα: 0,4%
  • ΔΓ/ΔΑ: 2,5%
Στην ερώτηση "ποιο κόμμα έχει τις καλύτερες προτάσεις για τον τόπο", τα ποσοστά έχουν ως εξής:
  • ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: 12%
  • ΝΔ: 10,7%
  • Χρυσή Αυγή: 4,1%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3,4%
  • ΠΑΣΟΚ: 3,1%
  • ΔΗΜΑΡ: 2,3%
  • ΚΚΕ: 1,9%
  • Άλλο κόμμα: 2%
  • Κανένα: 54,3%
  • Όλα: 1,3%
  • ΔΓ/ΔΑ: 5%
Κυριαρχεί η απαισιοδοξία
Οι πολίτες σε ποσοστό 76%, θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 13% απαντά ότι πάμε καλά, την ώρα που το 9% πιστεύει ότι δεν πάμε ούτε σωστά, ούτε λάθος.
Η ανασφάλεια των Ελλήνων, καταγράφεται για άλλη μια φορά με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς στην ερώτηση για το πόσο σίγουροι αισθάνονται για το μέλλον τους, το 68% απαντά "καθόλου σίγουρος", το 22% "όχι και τόσο σίγουρος" και μόλις το 6% "αρκετά σίγουρος"
Τι ζητούν οι πολίτες για την οικονομία
Μαύρα στοιχεία για την ανεργία, καθώς το εκτιμώμενο ποσοστό ανέργων θα ανέλθει στο 28,5%.
Όσον αφορά στις προτάσεις εξόδου από την κρίση, το 86% του πληθυσμού απαντά ότι οι μισθοί πρέπει να επανέλθουν στα ποσοστά που ήταν πριν την επιβολή του Μνημονίου, ενώ το 86% συναινεί στην μεγάλη φορολογική αλλαγή στην χώρα, με άμεση φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Το 51% απαιτεί το πέρασμα των τραπεζών από το δημόσιο σε κρατικό έλεγχο.
Στην έρευνα της VPRC, το 60% του ερωτηθέντος δείγματος συμφωνεί στην άμεση κατάργηση του μνημονίου και στην αντικατάστασή του από ένα σχέδιο οικονομικής και παραγωγικής ανασυκγρότησης της χώρας, ενώ μόλις το 5% διαφωνεί με την εν λόγω πρόταση. Στην ερώτηση εάν χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου χρέους του ελληνικού δημόσιου χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το 67% απαντά ότι συμφωνεί απόλυτα και μόλις το 3% ότι διαφωνεί απόλυτα.
Ενάντια στη γερμανική ηγεμονία τάσσεται το 64%, το οποίο δηλώνει ότι είναι απαραίτητη η οικονομική και διπλωματική συμμαχία των χωρών του Νότου. Σύσσωμο σχεδόν το ερωτηθέν δείγμα απαντά ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει σε επίπεδα προ επιβολής του Μνημονίου, σε ποσοστό 77%, ενώ μόλις το 2% διαφωνεί.
Το 55% απαιτεί την προστασία της δημόσιας περιουσίας, αλλά και του φυσικού πλούτου της χώρας, ενώ το 13% δεν πήρε θέση στην εν λόγω ερώτηση και το 7% διαφωνεί.
Την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, αλλά και την άμεση αλλαγή του φορολογικού συστήματος επιθυμεί του 75% των ερωτηθέντων.
Εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο
Στην έρευνα της VPRC το 34,3% εμπιστεύεται το Ίντερνετ για την καθημερινή ενημέρωσή του, ενώ αποδεικνύεται ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν πλέον 'πεθάνει".
Μόλις το 13,5% εμπιστεύεται τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο μόλις το 6,9%. Σε απόσταση αναπνοής από το διαδίκτυο η τηλεόραση που εμπιστεύεται το 33,4%.

(Πηγή: VPRCΣτο Κόκκινο)






ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΙΟΥ για συλλογή τροφίμων για ανέργους



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΧΙΟΥ

Δελτίο Τύπου 

Το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα οργανώνουμε συλλογή τροφίμων για τους ανέργους του νησιού στα καταστήματα   τροφίμων «Βερόπουλος» , «Key Food», «Λεβίδης» και «Χαρά»
Συγκεντρώνουμε :Γάλα (μακράς διαρκείας και εβαπορέ),μακαρόνια, όσπρια, λάδι,  καφέ και εν γένει τυποποιημένα τρόφιμα, καθώς και είδη υγιεινής και καθαριστικά.                                                                                                                                                                          Στην εντεινόμενη κρίση και την διόγκωση της ανεργίας πρέπει  και μπορούμε να απαντάμε με έμπρακτη αλληλεγγύη.
·        Χωρίς καμία φιλάνθρωπη διάθεση που αποενοχοποιεί  και συσκοτίζει τις αιτίες.
·        Στην βάση της αλληλεγγύης που μας ενεργοποιεί
·        Αντιδρώντας στις πολιτικές της εξαθλίωσης και στον ατομισμό  που αυτή παράγει  
·        Χωρίς να δικαιολογούμε το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους και να παίρνουμε την ευθύνη του 
Προσπαθούμε  να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη ανεξάρτητα από καταγωγή, χρώμα, ηλικία, φύλο                                                                

      Σήμερα «γεμίζουμε το καλάθι του άνεργου και της άνεργης»-γιατί μην το ξεχνάμε:  η ανεργία των γυναικών είναι πολύ μεγαλύτερη από των ανδρών.    
         Την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς το μεσημέρι  θα τους το  παραδώσουμε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.
                           ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

ραντεβού εθελοντών στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Χίου


Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Οι Τράπεζες δηλώνουν εξαπατημένες από τους δανειολήπτες και άρχισαν την υποβολή μηνύσεων




Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιστιτούτου Καταναλωτών - Νέο ΙΝΚΑ πληθαίνουν οι μηνύσεις Τραπεζών προς πολίτες για απλήρωτα καταναλωτικά προϊόντα Τραπεζών, όπως στεγαστικά δάνεια, συμβάσεις leasing ή δάνεια αγοράς αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα οι Τράπεζες μηνύουν δανειολήπτες ως εξαπατηθείσες, κατά την σύναψη δανείων, τα οποία εν τέλει δεν μπόρεσαν οι τελευταίοι να αποπληρώσουν.
Αντίστοιχες συμπεριφορές επιδεικνύουν οι Τράπεζες σε στεγαστικά δάνεια που δεν πληρώνονται. Προβαίνουν σε επανεκτιμήσεις τής αξίας των ακινήτων και μηνύουν για απάτη τους δανειολήπτες που τα έλαβαν. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε συμβάσεις που έχουν ως σκοπό την αγορά κινητών (όπως αυτοκινήτων), αναφέρει το Νέο ΙΝΚΑ.
Στο μεταξύ, οι περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί, που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις, όπως επισημαίνει το Νέο ΙΝΚΑ, «τείνουν ευήκοον ους στις απαράδεκτες μηνύσεις των Τραπεζών και παραπέμπουν τους πολίτες για κακουργήματα και σοβαρότατα πλημμελήματα».
Η οργάνωση των καταναλωτών δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή των τραπεζιτών και τους καλεί να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες «εκφοβισμού, καταστολής και παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς η ποινικοποίηση αμιγώς συμβατικών σχέσεων τού αστικού δικαίου είναι πράξη εξ ολοκλήρου απαράδεκτη και αβάσιμη, που θίγει θεμελιώδη και κεφαλαιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών». Άλλωστε -προσθέτει το Νέο ΙΝΚΑ- οι ίδιες οι Τράπεζες χρέωναν με έξοδα ελέγχων τούς πολίτες - καταναλωτές που προσέρχονταν σε αυτές. «Αυτές χορηγούσαν επισκευαστικά δάνεια για νεότευκτες κατοικίες, δεν μπορούν σήμερα να δηλώνουν εξαπατηθείσες».
Η οργάνωση των καταναλωτών:
- Καλεί τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και την πολιτική ηγεσία τού τόπου να τοποθετηθούν καθαρά και με νομοθετικές πρωτοβουλίες απέναντι στα νοσηρά αυτά φαινόμενα και να απαγορεύσουν ρητά τις διώξεις πολιτών, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τις Τράπεζες ή τους ιδιώτες δανειστές που καιροσκοπούν.
- Καλεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης να γνωμοδοτήσει ειδικά επί των ζητημάτων ποινικοποίησης συμβατικών σχέσεων και να κλείσει το δρόμο στην τραπεζική αυθαιρεσία.
- Καλεί τους δικαστές, να κρίνουν με βάση την κατάσταση και τη βούληση του εντολέα τους ελληνικού λαού.
- Ζητά την κατάργηση του αδικήματος της έκδοσης μεταχρονολογημένης ακάλυπτης επιταγής, γιατί έχει καταστεί μέσο πίστης (συναλλαγματική) και όχι μέσο πληρωμής.

«Όχι» Ρουπακιώτη στη ρύθμιση Μανιτάκη για τους συμβασιούχους



Νέες αναταράξεις εντός της κυβέρνησης προκαλεί ρύθμιση την οποία προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και οποία προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Ρουπακιώτης διαφωνεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και δεν προτίθεται να τη συνυπογράψει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη διαφωνία που προέκυψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά για το θέμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.
Δ. Χατζησωκράτης: Το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το βράδυ
Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το βράδυ και ότι πρόκειται για προσχέδιο ρύθμισης.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι η προωθούμενη επίμαχη διάταξη αντιβαίνει με άλλη διάταξη, η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Κατά συνέπεια, τονίζουν, η διάταξη, όπως φέρεται να διατυπώνεται, δεν θα μπορέσει να εισαχθεί στη Βουλή. Αναζητείται, σημειώνουν, η κατάλληλη διατύπωσή της, έτσι ώστε να μην υπάρχουν νομικές αντιθέσεις με ψηφισθέντα νόμο και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων ισχύουν όταν ολοκληρωθεί η εκδίκασή τους.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν ευσταθεί η εκδοχή περί αντιπαράθεσης του κ. Ρουπακιώτη με τον κ. Μανιτάκη, καθώς το υπουργείο Διοκητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία ούτε έχει εισηγηθεί τέτοια ρύθμιση.
Σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Εργατολόγων
Την αντίθεσή τους στην προωθούμενη ρύθμιση εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ. Νικολουτσόπουλος και Γ. Λουκάς, χαρακτηρίζοντάς την «πραξικοπηματική».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Ένωσης υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μανιτάκης  «παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη», καταργεί με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, για τους οποίους η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».
Ο «τραγέλαφος της όλης ιστορίας», τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι ότι «με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή».
«Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης. Με τη διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Τρεις εβδομάδες μετά η διάταξη αυτή ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης πήρε πίσω την υπογραφή του και εισηγείται την κατάργηση της διατάξεως. Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζόμενου. Από την ''διοικητική μεταρρύθμιση'' του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων», υπογραμμίζει η Ένωση.

«Ούτε λίγο - ούτε πολύ», όπως αναφέρει, «καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης, ενώ στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων».

Σύμφωνα με την Ένωση, «η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζόμενους».
Πηγή: ΑΜΠΕ