Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Νεκροί δύο φοιτητές από αναθυμιάσεις στη Λάρισα!

Νεκροί δύο φοιτητές από αναθυμιάσεις στη Λάρισα! (ΦΩΤΟ)


Τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Λάρισα – στο νοσοκομείο νοσηλεύονται άλλοι τρεις φοιτητές!
Το περιστατικό σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του onlarissa.gr, έλαβε χώρα χθες σε διαμέρισμα στη συνοικία της Φιλιππούπολης όπου βρίσκονταν οι πέντε φοιτητές.
foitites 3
Εκεί για να ζεσταθούν άναψαν το μαγκάλι το οποίο όμως δυστυχώς έμελλε να κοστίσει τη ζωή στους δύο από αυτούς.
Φίλη τους που τους αναζητούσε τις τελευταίες ώρες, έσπευσε σήμερα στο διαμέρισμα και με τη βοήθεια της σπιτονοικοκυράς μπήκε στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πέντε νεαροί, οι δύο ήδη νεκροί και οι άλλοι τρεις σε άσχημη κατάσταση, πιθανότατα από τις αναθυμιάσεις.
Γιατρός που διέμενε κοντά έδωσε τις πρώτες βοήθειες στους νεαρούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
foitites 2
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του onlarissa.gr οι δύο εκ των τριών τραυματιών νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κανένας από τους πέντε δεν φέρεται να είναι από την περιοχή της Λάρισας.
Newsroom onlarissa.gr
ΕΛΛΑΔΑ του ευρώ και της Ανάπτυξης....

Απευθείας σύνδεση ΥΠΟΙΚ με τις καταθέσεις μας!


Της Ελενας Λάσκαρη

Δημοσιεύθηκε: 16:45 - 28/02/13

Άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που ελέγχονται θα έχουν εντός του 2013 οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βάζοντας τέλος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε σήμερα ότι «στα πλαίσια της αξιοποίησης περισσοτέρων στοιχείων τρίτων προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα». Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου, «η διασύνδεση αυτή θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών».

Οι προθέσεις διασύνδεσης των ελεγκτικών μηχανισμών με τις τράπεζες επανήλθαν στο προσκήνιο στο πλαίσιο ανακοίνωσης του υπουργείου με την οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τη χθεσινή έκθεση ΔΝΤ- Κομισιόν για τα χάλια του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι επισημάνσεις σύμφωνα με τις οποίες: 

• Εμβάσματα. Εντός Μαρτίου ξεκινούν οι έλεγχοι για όσους έβγαλαν «αδικαιολόγητα» εμβάσματα στο εξωτερικό. «Ο έλεγχος των εμβασμάτων στο εξωτερικό (έτη 2009 – 2011) είναι σε πλήρη ανάπτυξη με την υιοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου ελέγχου. Η φάση αποστολής των ειδοποιήσεων, με την αποστολή 24.710 σημειωμάτων, έχει από καιρό ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους φορολογούμενους. Η τελευταία φάση, ενεργοποίησης των ελέγχων από την αρμόδια υπηρεσία μεγάλου πλούτου, θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει σιωπηρή παράταση έως τις 20 Μαρτίου για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/760786/Article.aspx#.US-cyidelwZ.facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!
οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τις καταθέσεις !

Δώρο ο ΦΠΑ για Cosco-HP στο λιμάνι

Τροπολογία με φορο-διευκολύνσεις στις πολυεθνικές του εμπορίου



Χωρίς ΦΠΑ οι «μπίζνες» για Cosco και Hewlett -Packard. Τροπολογία που διευκολύνει εμπορευματικές πολυεθνικές κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Την ίδια ώρα, ο ΦΠΑ στο 25% πνίγει εκατομμύρια ανθρώπους, η κυβέρνηση παρακαλά την τρόικα να το μειώσει και υπογράφει αύριο τη συμφωνία στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο βούλιαξαν 12,2% το 2012


Την Παρασκευή 1 Μαρτίου υπογράφεται -παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά- η συμφωνία μεταξύ Cosco , Hewlett-Packard και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά εμπορευμάτων της HP από το λιμάνι του Πειραιά προς τις αγορές της Ευρώπης.
Διευκολύνσεις για τις ξένες επιχειρήσεις που εισάγουν εμπορεύματα στην Ελλάδα με στόχο την επανεξαγωγή τους σε άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Στην τροπολογία προβλέπεται ότι κατά την εισαγωγή των προϊόντων ο ΦΠΑ δεν θα καταβάλλεται αλλά θα βεβαιώνεται και θα «παρακολουθείται» έως τον τελικό προορισμό των συγκεκριμένων προϊόντων σε άλλες χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες.
Ανάλογο καθεστώς ισχύει σήμερα και σε άλλες χώρες- κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές ο συμψηφισμός του φόρου γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο.
Όταν έκλεισε η συμφωνία με τη Cosco -επί κυβερνήσεως Καραμανλή, με τις υπογραφές των τότε υπουργών Αλογοσκούφη και Βουλγαράκη- η πολυεθνική από την Κίνα κέρδισε φορολογικά προνόμια κάτω από τις διατάξεις «αποικιακού» νόμου του 1953, του Μαρκεζίνη, «περί προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού».
Η πολυεθνική από την Κίνα είχε τη δυνατότητα να λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή αίτησης της εταιρείας, γλιτώνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όταν τώρα τα έσοδα ΦΠΑ στον προϋπολογισμό βουλιάζουν λόγω ύφεσης.
Τώρα αυτό μοιάζει να διευρύνεται, ζητώντας νέες διευκολύνσεις και επέκταση και στην προβλήτα Ι που ανήκει στον ΟΛΠ. Ήδη η Cosco ζητά «έκπτωση» για το ενοίκιο παραχώρηση (28 εκατ. ευρώ) που δίνει στον ΟΛΠ για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.
Στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Κατά την εισαγωγή, μη υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης αγαθών, ο φόρος προστιθέμενης αξίας που βεβαιώνεται επί του οικείου τελωνειακού παραστατικού δεν εισπράττεται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή εισαγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφεται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ του εισαγωγέα και εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Ο εισαγωγέας να είναι μη εγκατεστημένο στη χώρα μας υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο.
- Η στατιστική αξία των εισαγωγών να ανέρχεται σε ετήσια βάση σε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Κατά τα πέντε πρώτα χρόνια ένταξης στο καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, το ποσό αυτό προσδιορίζεται σε 120 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Ποσοστό άνω του 90% της αξίας των εισαγομένων αγαθών σε ετήσια βάση παραδίδεται σε άλλες χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες.
Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνεται ότι με την τροπολογία «επιχειρείται να καταστεί η χώρα μας κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου ως πύλη εισόδου για εμπορεύματα προερχόμενα από τρίτες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, κάτι που στην παρούσα οικονομική συγκυρία αναμένεται να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στην απασχόληση , την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη».
Τραβούσε το αυτί του Μπαμπούκη για το ΦΠΑ
Τον φθινόπωρο του 2010 είχε δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον κινεζικό κολοσσό Cosco, επειδή η κυβέρνηση είχε καθυστερήσει να επιστρέψει το ΦΠΑ στην εταιρεία.
Με επιστολή του στον τότε αρμόδιο υπουργό Χάρη Παμπούκη, ο πρόεδρος της Cosco κάπτεν Γουέι Τζαφού έκφραζε τις ευχαριστίες του για «την τηλεφωνική διαβεβαίωση» που του παρείχε ο υπουργός Επικρατείας ότι η Ελλάδα θα καταβάλει στην εταιρεία το ποσό των 11,35 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους (εκ των περίπου 21,5 εκατ. που της οφείλει).
Ο κάπτεν Γουέι, μάλιστα, αναφέρεται με ιδιαίτερη θέρμη «στην προσοχή και τις προσπάθειες» που εν γένει κατέβαλε ο Παμπούκης στην κατεύθυνση της σύσφιγξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων στην επίσκεψη τότε του πρωθυπουργού Γουέιν Τζιαμπάο στην Αθήνα και στο γεύμα που παραχώρησε προς τιμήν του ο τότς πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
«Με την ένθερμη υποστήριξη και των δύο κυβερνήσεων, είναι πεποίθησή μου ότι η επένδυση της Cosco στον Πειραιά θα έχει μακρά διάρκεια και θα αποτελέσει παράδειγμα επιτυχημένου μοντέλου στη συνεργασία Κίνας και Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κάπτεν Γουέι.
Κλείνοντας την επιστολή του, ευχαριστεί την κυβέρνηση για «τη λύση που βρέθηκε στην καθυστερημένη απόδοση του ΦΠΑ» και με νόημα προσθέτει ότι «αποτελεί μια σημαντική χειρονομία που μεταδίδει και στον κόσμο εμπιστοσύνη για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχετε την ψήφο της εμπιστοσύνης μου για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της αύξησης των επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα σας».
Σαν να μην πέρασε μια ημέρα…
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=347095

Guardian: ''Πανικός στην Ελλάδα από τις ελλείψεις φαρμάκων''



Υπό τον τίτλο ''Πανικός στην Ελλάδα εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων από φάρμακα'' βρετανική Guardian αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των φαρμακευτικών ελλείψεων με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς στερούνται τις θεραπείες τους.
Το ελληνικό κράτος οφείλει πολλά χρήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι έτοιμες ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά, αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει: "Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες που τις κατηγορεί για ανάσχεση των προμηθειών προς τη χώρα μας εξαιτίας των χαμηλών τιμών.
Περισσότερα από 200 φαρμακευτικά προϊόντα επηρεάζονται άμεσα από αυτή την κατάσταση συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για αρθρίτιδα, ηπατίτιδα c και υπέρταση, αντιβιοτικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη και άλλα".
Στο κείμενο τονίζεται ότι ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός σταμάτησε την παροχή αίματος προς την Ελλάδα, επειδή η χώρα μας δεν έχει πληρώσει όταν έπρεπε τις οφειλές της.
Στην Αθήνα μάλιστα περιγράφονται χαοτικές καταστάσεις με τους ασθενείς να γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προσπαθώντας να βρουν το φάρμακό τους, ενώ την ίδια ώρα τα νοσοκομεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου.
Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Καραγεωργίου, επιβεβαίωσε τις ελλείψεις. ''Η προμήθεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά έχει μειωθεί κατά 90%'', δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, ενώ συνέχισε λέγοντας πως ''οι εταιρείες προμηθεύουν με αργό και βασανιστικό τρόπο την αγορά για να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.
Οι πελάτες ανησυχούν πως αύριο ίσως δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, αφού πλέον τα φάρμακά τους είναι δυσεύρετα''. 
http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/27/greece-blames-drug-companies-shortages

ΨΟΦΟΣ!

Αναδημοσίευση από :http://kartesios.com/?p=115436




Θα το παλέψω να είμαι συγκρατημένος και να μη βρίζω. Όπως σας έχω πει, ακούω διάφορα τοπικά ραδιόφωνα από το διαδίκτυο, γιατί αυτά που μπορεί να μάθει κάποιος από τέτοιους σταθμούς, δύσκολα έως καθόλου θα τα ακούσει ακόμη και στο πλέον «ανεξάρτητο» ραδιόφωνο του κέντρου που σιτίζεται από διαφημίσεις τραπεζών.
Αυτά που θα διαβάσετε, τα άκουσα σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Studio 7 της Καβάλας. Ούτε εγώ πίστευα αυτά που άκουγα από το στόμα του πολίτη που βρισκόταν στο studio, ούτε οι δημοσιογράφοι. Όλα όμως ήταν αλήθεια. Κάθε λέξη του. Το επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Καβάλας όπως και εκπρόσωπος τράπεζας, οι οποίοι κλήθηκαν να παρέμβουν στην εκπομπή.
Ο εν λόγω πολίτης που και όνομα έχει και επίθετο διαθέτει, έκλεισε το κατάστημά του πριν από δύο χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Από τότε είναι άνεργος, όπως και η σύζυγός του. Έχουν τρία παιδιά. Συντηρούνται με τη βοήθεια συγγενών και προγραμμάτων. Ο πολίτης αυτός, λοιπόν, είχε χρέος στην Εφορία που ανερχόταν στα 300 ευρώ (όχι χιλιάδες, απλά τριακόσια ευρώ) και κάτι ψιλά – συγχωρέστε με που δε συγκράτησα το ακριβές ποσό των ψιλών, διότι ανέβασα και μια κάποια πίεση.
Στην τράπεζα υπήρχε ένας λογαριασμός της τάξης των 129 ευρώ και 30 λεπτών. Στο συγκεκριμένο λογαριασμό, ο εν λόγω πολίτης – ας τον λέμε Κώστα – ήταν συνδικαιούχος  μαζί με δύο συγγενικά του πρόσωπα εκ των οποίων το ένα νομίζω είναι ο πατέρας του. Πλην των άλλων κακών, ο Κώστας είναι καρδιοπαθής. Εμφραγματίας που ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και παρακολουθείται στη Θεσσαλονίκη όπου κάνει τις εξετάσεις του σε νοσοκομείο.
Ήρθε η ώρα του καρδιολογικού του ελέγχου, λοιπόν, και χτες πήγε να βγάλει αυτόν τον θησαυρό των 129 ευρώ από την τράπεζα για να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. Ο λογαριασμός όμως ήταν άδειος! Τα είχε πάρει η Εφορία για το χρέος των 300 ευρώ και κάτι ψιλών! Ο άνθρωπος βέβαια θα μπορούσε να μείνει στον τόπο αν ήταν λίγο νευρικός, αλλά ευτυχώς το πάλεψε. Με τα πολλά, η τράπεζα τού ζήτησε συγγνώμη ΜΟΝΟ για το γεγονός ότι έδωσε όλο το ποσό στην Εφορία και όχι μόνο το 1/3, καθώς όπως προείπαμε υπήρχαν άλλοι 2 συνδικαιούχοι.
Εδώ βέβαια γεννιέται το πρώτο ερώτημα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε, δεν πραγματοποιούνται κατασχέσεις καταθέσεων κάτω από 1000 ευρώ. Αποδεικνύεται μύθος. Ψέμα. Απάτη. Μούφα. Πώς να το πω; Όπως δήλωσε εκπρόσωπος εργαζομένων σε τράπεζα, μόνο στην Καβάλα και μόνο σε ένα υποκατάστημα τράπεζας έχουν γίνει ήδη 600 κατασχέσεις καταθέσεων κάποιοι από τους οποίους είχαν μόνο 30 ευρώ ενώ έγινε κατάσχεση και επί λογαριασμού που είχε μέσα 26 ευρώ!
Βέβαια, κάποιο μνημονιακό τσογλάνι θα πει ότι αυτό ισχύει για λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικούς. Και πού ξέρεις ρε τσόγλανε ότι ο πατέρας του ανθρώπου δεν πήρε τη σύνταξή του και έβαλε μέρος του ποσού στον κοινό λογαριασμό για να μπορέσει ο γιος του να πάει για τις εξετάσεις του; Έχουν τα ευρώ ταμπέλα, ρε τσόγλανε; Φωνάζουν «εγώ είμαι από σύνταξη μη με πειράζεις»; Ηλίθιο μνημονιακό σκουλίκι, όλο μαλακίες ρωτάς.
Δεύτερο ερώτημα, γιατί η τράπεζα δεν ενημέρωσε τον πελάτη της ότι υπήρχε αίτημα κατάσχεσης επί του λογαριασμού; Η επίσημη απάντηση ήταν ότι, από τη στιγμή που δέχεται η τράπεζα εντολή να παραδώσει τα χρήματα, είναι υποχρεωμένη να το κάνει ώστε να μην αντιμετωπίσει ποινική ευθύνη ο υπάλληλος. Πα – πα – ριές! Όπως – ύστερα από πίεση – αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της τράπεζας, ο πελάτης δεν ενημερώνεται για να μην προλάβει να πάρει τα χρήματά του! Ακούστε Μαφία! Ληστεία κανονική. Συμμορία!
Για τον ίδιο λόγο, όπως ειπώθηκε, δεν ενημερώνει και η Εφορία τον πολίτη ότι θα γίνει κατάσχεση επί του λογαριασμού. Για να μην προλάβει ο πολίτης να πάρει τα λεφτά και πάει να κάνει τις εξετάσεις του. Να ψοφήσει ο πολίτης. Για 129 ευρώ. Ψόφος σε όλους σας ρε καριόληδες. Μόνο μίσος ρε ξεφτίλες, τίποτε άλλο.
Κι απορείς, πώς γίνεται να υπάρχει δικαστική απόφαση κατάσχεσης λογαριασμού χωρίς να κοινοποιηθεί στον ιδιοκτήτη του λογαριασμού; Λύθηκε κι αυτό όμως! Πρόκειται, λέει για διοικητική απόφαση και ως τέτοια, μπλα, μπλα, μπλα τα εξηγούσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά ήδη τα είχα χαμένα και δεν έβγαζα άκρη.
Και πάνω σε όλη αυτή την τούρτα από σκατά, βγαίνει στο τηλέφωνο και τοπικός βουλευτής της ΝΔ, να πει ειρωνικότατα ότι «όσοι χρωστούν στην Εφορία δεν είναι νοικοκύρηδες»! Άμα γουστάρει η Νέα Δημοκρατία ας ρωτήσει να μάθει ποιος ήταν ο βουλευτής. Αλλά τι να ρωτήσει; Αν το κάνει, θα είναι σίγουρα για να τον αναβαθμίσει σε εκπρόσωπο Τύπου της ή να τον κάνει υπουργό. Γι’ αυτό δε γράφω το όνομά του. Για να μη γίνει μάγκας στην κομματική συμμορία του και πάρει προαγωγή.
Ζούμε σφαγή. Κανονική. Πάνε, λέει, οι γέροι την παραμονή που πληρώνονται οι συντάξεις και την πέφτουν έξω από τις τράπεζες στις 12 τη νύχτα και τραβάνε τα λεφτά της σύνταξης επειδή φοβούνται ότι κάποιος θα τους τα πάρει. Δε φοβούνται έξω από την τράπεζα. Φοβούνται την τράπεζα από μέσα! Αλλάξαμε φόβους. Δε φοβούνται μήπως τους κλέψει τα λεφτά κάνας κλέφτης στις 12 το βράδυ, αλλά μήπως τους τα κλέψει κάποιος κουστουμάτος με το φως της μέρας.
Φυσικά με το που ακούστηκε η ιστορία του Κώστα και κυρίως επαληθεύτηκε από ΟΛΟΥΣ τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους στη λεηλασία, έσπασαν τα τηλέφωνα από πολίτες που έλεγαν τη δική τους ιστορία. Η άλλη, αγρότισσα, έκλαιγε επειδή είχε 400 ευρώ στην ΑΤΕ και έβαλε χέρι ο ΕΛΓΑ για κάτι αναδρομικά, αφήνοντάς της 25 ευρώ. Χωρίς να ειδοποιηθεί από κανέναν και αυτή. Καταγγελίες επώνυμες. Απεγνωσμένες. Τραγωδίες που δε θα τις δείξει ποτέ κανένα γαμωκάναλο και το ΕΣΡ απαγορεύει να μεταδοθούν.
Αυτό ζούμε, ΑΝ αυτό θεωρείται ζωή. Όλα αυτά τα έμαθα σήμερα, μέσα σε μόλις 2 ώρες και αφορούν μόνο ένα νομό. Φαντάζομαι ότι τα ίδια γίνονται σε όλη τη χώρα. Αδειάζουν λογαριασμοί. Ποιοι κλέφτες με καλάσνικοφ και μαλακίες; Το Κράτος τα κλέβει. Κι ύστερα κλαίγονται οι τράπεζες ότι αποσύρουν οι καταθέτες τα λεφτά τους. Καλά ρε, για μαλάκες ψάχνετε; Αφού είναι ανυπεράσπιστος ο πολίτης. Έχουν κάνει οι τράπεζες συνεταιρισμό με το Κράτος και αρπάζουν το τελευταίο 20ευρω του φτωχού, πόσο ηλίθιος είναι να εμπιστευτεί την τράπεζα ή το Κράτος;
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μας πετάνε ένα «ισόβια ο Παπαγεωργόπουλος» σαν τροφή σε καθυστερημένους τηλεμαλάκες. Ρε έβγαλε ένα σκασμό λεφτά ο φτερωτός και σε 6-7 χρόνια το πολύ θα είναι έξω. Ποιος ελεύθερος εργαζόμενος βγάζει 51 εκατομμύρια ευρώ σε 6 χρόνια; Βάλτε κι εμάς φυλακή για 6 χρόνια κι ύστερα δώστε μας  51 εκατομμύρια. Μια χαρά είναι. Άντε ρε σιχαμένοι. Κύκλωμα. Τοκογλύφοι. Κλέφτες. Απατεώνες. Ψόφος ρε. Μόνο ψόφος!
Posted in ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το «παιδομάζωμα» της Χρυσής Αυγής



Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο μια εγκληματική συμμορία, όπως η Χρυσή Αυγή να μαζεύει παιδάκια για να τους κάνει πλύση εγκεφάλου με ναζιστική προπαγάνδα. Ο στόχος βέβαια αυτού του σύγχρονου παιδομαζώματος είναι να παραχθούν γενίτσαροι του χιτλερισμού, φανατικοί που θα αποτελούν υποχείρια της καλοζωισμένης ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.
Η Χρυσή Αυγή, βέβαια, κάνει τη δουλειά της. Με αυτούς που είναι πραγματικά να απορεί κανείς είναι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές που την περιβάλλουν με σκανδαλώδη ασυλία, η κυβέρνηση που υιοθετεί την ατζέντα της ενισχύοντας την περαιτέρω, καθώς και μέρος των ΜΜΕ που της κάνουν συστηματικά δωρεάν διαφήμιση.
Είναι καιρός πια να ενεργοποιηθεί μαζικά η ελληνική κοινωνία για να σταματήσουν οι χιτλερικοί την υπονόμευση της ελευθερίας όλων μας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
27/02/2013

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Προσάγουν τώρα και μαθητές – Κλειστό σε διαμαρτυρία το Λύκειο Ιερισσού


                                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αριστοτέλειο Λύκειο Ιερισσού
Ιερισσός 27.02.2013
Το Αριστοτέλειο Λύκειο Ιερισσού μετά από ψηφοφορία αποφάσισε σήμερα 27.02.2013 να παραμείνει κλειστό σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπεράστασης για την αυθαίρετη προσαγωγή του συμμαθητή μας. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε την άρση της προσαγωγής και δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε παρόμοια ενέργεια. Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας θα παραμείνει κλειστό μέχρις ότου επιστρέψει ο συμμαθητής μας.
Επιπροσθέτως, εκφράζουμε την απογοήτευση και αγανάκτησή μας για τα δυσάρεστα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και επηρεάζουν αφενός την κοινωνία και αφετέρου το ίδιο το σχολείο.
ΜΕ ΜΑΤ, ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΧΡΥΣΑΦΙ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΑΠ’ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Με εκτίμηση,
Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ιερισσού
Νωρίτερα οι μαθητές του Λυκείου Ιερισσού έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του χωριού.
BEGLw7BCAAAu0La

Ισόβια για Παπαγεωργόπουλο



Στη φυλακή οδηγούνται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια - και ισόβια με επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη ο τελευταίος - από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον κεντρικό Δήμο.

Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

Ο Παναγιώτης Σαξώνης καταδικάστηκε σε επιπλέον 9 χρόνια για πλαστογραφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματικό πρόστιμο ενός 1.779.000€. Ο Μιχάλης Λεμούσιας καταδικάστηκε σε επιπλέον 18 μήνες για πλαστογραφία. 

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: 

"Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις".
Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: "Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί".

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μετα την ανακοίνωση της απόφασης η σύζυγός του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου έπεσε στην αγκαλιά του και ξέσπασε σε λυγμούς.

Καταπέλτης ήταν νωρίτερα ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης. Είπε ότι "Δε νοείται δημαρχιακός άρχοντας να υπεξαιρέσει χρήματα αμέσως μόλις ανέλαβε τον δημαρχιακό θώκο εκτός εάν έχει εξοικειωθεί με το οικονομικό έγκλημα και στο παρελθόν. 
Δεν μπορεί ένας δημόσιος άρχοντας να αποφασίσει να κλέψει ξαφνικά το 1999, το αδίκημα δεν είναι πρωτογενές".

Ανακοινώνοντας την απόφαση, έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, δια παραλείψεως, ενώ έκρινε ένοχο τον Μ. Λεμούσια, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση.

Επιπλέον, ο Μ. Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.
Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία.

Εξάλλου, ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.
Το σκεπτικό της απόφασης
Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.

"Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία 'πηγή' χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση', της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά" τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.
"Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους" πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, ο Μ. Λεμούσιας απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας - μεταξύ άλλων:"Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη".

Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. "Το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η 'στρόφιγγα' των μετρητών. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που - κατά μέσο όρο - υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε" σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. "Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;" σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη είπε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. "Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία" τόνισε ο πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι "παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσει ο Σαξώνης".

Αναφορικά με τους αντιδημάρχους Οικονομικών, ο πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη. "Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση" σημείωσε.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=194594&catid=4

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Εργαζόμενοι ΟΤΑ Χίου για το δρόμο προς ΧΥΤΑ

    ΑΝΟΙΧΤΗ   ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  Προς κάθε υπεύθυνο και κάθε αρμόδιο

   Επειδή πολύ κουβέντα έχει γίνει τελευταία για την μεταφορά των
απορριμμάτων στον νέο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ της Νότιας Χίου και πολλές
επιθέσεις έχει δεχθεί το Σωματείο μας, από τα γνωστά Κέντρα
παραπληροφόρησης ,  για τις θέσεις που εκφράζει επί του θέματος,
θέλουμε να αναφέρουμε τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα ώστε κανείς να
μην μπορεί να δηλώσει άγνοια στο μέλλον.
   Ο νέος ΧΥΤΑ δεν έχει παραδοθεί ακόμη, αλλά είναι σε δοκιμαστική
λειτουργία , σύμφωνα και με επιστολή του Δήμου Χίου , εν τούτοις
δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων και όχι μικρό μόνο μέρος αυτών,
όπως πιστεύουμε ότι θα έπρεπε.  Είναι ορθό και ασφαλές αυτό σύμφωνα με
την κείμενη Νομοθεσία και τις κρατούσες πρακτικές σε συναφή θέματα ;
   Ο δρόμος που οδηγεί στον ΧΥΤΑ σύμφωνα πάλι με επιστολή του Δήμου
Χίου , δεν έχει κατασκευαστεί  ακόμη, αλλά θα δημοπρατηθεί σύντομα από
την Περιφερειακή Ενότητα Χίου .    Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται
καθημερινά από δεκάδες απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα , τα οποία
σημειωτέον σε ορισμένα μόνο σημεία του μπορούν να διασταυρωθούν λόγω
του πλάτους της υπάρχουσας διάνοιξης .  Είναι ορθό και σύννομο αυτό
που γίνεται ;
   Εάν λοιπόν συμβεί κάποιο δυστύχημα στην περιοχή αυτή με το τόσο
επικίνδυνο ανάγλυφο , πράγμα που απευχόμαστε βέβαια ,  ποιος θα έχει
την ευθύνη ;  Ας απαντήσει κάποιος τώρα και όχι τότε .
   Εμείς πάντως  δηλώνουμε την απόφασή μας να προστατέψουμε τη
σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο
που έχουμε στη διάθεσή μας , εφόσον αυτή με τις πρακτικές αυτές
τίθεται σε κίνδυνο.

Για το Δ.Σ.
 
 Ο Πρόεδρος                                               Ο Γ. Γραμματέας

 ΑΛΕΚ. ΓΑΪΤΑΝΟΣ                                        ΠΑΝΑΓ.  ΠΕΝΤΑΚΗΣ

Δικηγόροι καταγγέλουν “Γκουαντάναμο” στις έρευνες της αστυνομίας για τις Σκουριές


“Γιαννάκη, γιατί δεν θες τα μεταλλεία; Είσαι υπέρ της αμεσοδημοκρατίας;”
dikigoroi_skouriesAπό το ΑΜΠΕ
Να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζουν δικηγόροι, υπερασπιστές των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, καταγγέλλοντας την «αστυνομική αυθαιρεσία» και «βία» που εφαρμόζεται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, στη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη, οι δικηγόροι έκαναν λόγο για πρακτικές της Αστυνομίας που παραπέμπουν σε νοοτροπίες «Γκουαντάναμο» και δικτατοριών, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας, συνταγματικότητας και ηθικής.
Περιγράφοντας όσα ζουν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι των χωριών της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, μίλησαν -μεταξύ άλλων- για συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, παρακολούθηση πολιτών και τρομοκράτησή τους, έντονη παρουσία ένοπλων-κουκουλοφόρων αστυνομικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε δρόμους και πλατείες, τυφλές προσαγωγές υπόπτων, αναίτιες κρατήσεις, παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA) υπό την απειλή του καταλογισμού της κατηγορίας της απείθειας, παράνομες ανακρίσεις χωρίς προηγούμενη απαγγελία κατηγοριών και απουσία δικηγόρων, παρεμπόδιση του έργου των συνηγόρων, ακόμη και εξαφανίσεις – «απαγωγές» προσαχθέντων που αγνοούνται για αρκετές ώρες.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε παράνομη και μαζική συλλογή γενετικού υλικού από την Αστυνομία, χωρίς να γνωστοποιηθεί στους προσαχθέντες ο σκοπός συλλογής του υλικού και χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία»», σημείωσε η Λιάνα Ιωαννίδου και κάλεσε όλους τους προσαχθέντες να καταγγείλουν αυτήν την πρακτική στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στις εισαγγελικές αρχές.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Αδαμίδης μετέφερε το περιεχόμενο και το ύφος των ερωτήσεων που υποβάλλουν οι αστυνομικοί στους προσαχθέντες κατοίκους: «Γιαννάκη, είσαι υπέρ της αμεσοδημοκρατίας; Τι γνώμη έχεις, Γιαννάκη, για τα μεταλλεία χρυσού; Γιατί δεν τα θέλεις;».
«Έσπειραν νομικούς ανέμους και θα θερίσουν νομικές θύελλες», δήλωσε.
Ο παλιός ποινικολόγος Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος υπερασπίζεται τον 54χρονο μηχανικό που συνελήφθη για ηθική αυτουργία στην εμπρηστική επίθεση υπογράμμισε: «Στην περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής έχουν καταργηθεί επίσημα οποιαδήποτε έννοια δικαιώματος κυκλοφορίας και εκδήλωσης άποψης. Έχει ξεχαστεί η έννοια του νομικού πολιτισμού. Η κορύφωση σημειώθηκε μετά την επίσκεψη στην περιοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια».
Για «συνταγματική εκτροπή», «βιασμό της αλήθειας» και «τρομοκρατία των κατοίκων» έκανε λόγο ο Βασίλης Τζιμούρτος, ο οποίος δήλωσε ότι οι πρακτικές αυτές έχουν ως στόχο «τη φίμωση του φρονήματος» των κατοίκων και των αλληλέγγυων σ’ αυτούς. Τόνισε δε ότι η εμπρηστική επίθεση που έγινε στις Σκουριές είναι «έξω από το DNA των κατοίκων της περιοχής και τη φιλοσοφία των αγώνων τους».
Τη συνέντευξη Τύπου παρακολούθησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Νίκος Βαλεργάκης, ο οποίος σε σύντομη παρέμβαση που έκανε διαμήνυσε ότι «όλοι αυτοί που διαπράττουν ποινικά αδικήματα θα βρουν απέναντί τους το ΔΣΘ». «Κανένα διωκτικό όργανο -συνέχισε- δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στους δικηγόρους να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους».
Παρούσα στη συνέντευξη ήταν και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία επισήμανε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής απαξίωσε ακόμη και τον θεσμό του βουλευτή, καταγγέλλοντας, παράλληλα, τον αστυνομικό της διευθυντή. Τόνισε δε ότι οι λυόμενες κατασκευές που τοποθετεί η «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, στη θέση αυτών που καταστράφηκαν από την εμπρηστική επίθεση, είναι παράνομες, γεγονός που έχει καταγγείλει τόσο στην Πολεοδομία όσο και στην Αστυνομία.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


Δελτίο τύπου
                                                   «Το ένα χέρι νίβει το άλλο..»

Είναι αποκαλυπτική η απάντηση του υπουργείου  Υγείας σε ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ  για την πορεία ολοκλήρωσης  του έργου της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Χίου.
Αφ ενός δικαιολογεί τον διπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού  σε 25΄.000.000  ευρώ, και αφετέρου εξαγγέλλει  νέα ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, χωρίς να διευκρινίζει πόσο τελικά θα ανέβει ο αρχικός προϋπολογισμός των 12.000.000  ευρώ.


Με αυτή την εξέλιξη   και αυτό το  έργο  προστίθεται   στα πανάκριβα έργα  που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι, για να «κοσμούν» το νησί μας και να μην τελειώνουν ποτέ.
Η πολιτική της αδιαφάνειας και της διαπλοκής που  χρόνια τώρα απομυζά και τους ελάχιστους πόρους  που διατίθενται στο νησί πρέπει επί τέλους και να σταματήσει και να αποκαλυφθεί.
Το δημόσιο χρήμα  πρέπει να γίνει σεβαστό και να αξιοποιείται προς όφελος των αναγκών  της Χιώτικης κοινωνίας ,και όχι για το συμφέρον των κρατοδίαιτων εργολάβων του τοπικού κομματικού κατεστημένου.
Για εμάς ισχύει η προεκλογική δέσμευση προς τους πολίτες της Χίου ,ότι με κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα επανεξεταστούν όλοι οι φάκελοι των έργων  στο νησί τα οποία αν και κόστισαν  ακριβά και δεν τελείωσαν ποτέ.
 Χίος 21-2-2013
Το γραφείο τύπου

Και οι 7 ήταν υπέροχοι…


μια άποψη για τη θεατρική παράσταση "Σύντροφε Μεγαλειότατε..."

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, είχα την χαρά να βρεθώ στην πρεμιέρα του έργου του Αλέκου Σακελάριου «Σύντροφε Μεγαλειότατε…» του Δη.Πε.Θε. Β.Αιγαίου στη σκηνή του Ο.Π. Κ. Δ. Χίου. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ότι τις επόμενες ημέρες δεν διάβασα στον τοπικό έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο κάποιο σχόλιο για την παράσταση.
Κριτικός θεάτρου δεν είμαι, δεν μπορώ όμως να μείνω σιωπηλή, να μη σχολιάσω αυτή τη συγκεκριμένη παράσταση που αποτελεί, κατά την προσωπική μου άποψη, το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για τη Χίο. Κι αυτό για δύο λόγους: αφενός γιατί στο δικό μας νησί, ανέβηκε το έργο για πρώτη φορά στο θέατρο κι αφετέρου είχε την τύχη να σκηνοθετηθεί από το Γιάννη Ζαφείρη που επέλεξε και ενορχήστρωσε μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και τεχνικών, φέρνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι αντιδράσεις, τα γέλια, τα επιφωνήματα και τα χειροκροτήματα όλων όσων βρέθηκαν στην πρεμιέρα μαρτυρούν ότι πρόκειται για μια άρτια και δουλεμένη παράσταση που μας θυμίζει τις παλιές καλές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου ή θεάτρου. Tότε που το γέλιο πήγαζε από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις και τις ερμηνείες των χαρακτήρων και οι ηθοποιοί δεν χρειαζόταν να καταφεύγουν σε βωμολοχίες, ούτε να μετατρέπονται σε γελοίες καρικατούρες.
Γραμμένο πριν από 40 χρόνια, το έργο του κορυφαίου Σακελάριου, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρόκειται για μια πολιτική σάτυρα που καυτηριάζει τους πολιτικούς (κάθε εποχής) προβληματίζοντας παράλληλα για το ρόλο του απλού λαού στην εκλογή τους αλλά και στην πολιτική γενικότερα. Η διασκευή του έργου από το Γιάννη Ζαφείρη πετυχαίνει με απλό –αλλά όχι απλοϊκό- τρόπο την προσομοίωση των καταστάσεων και των χαρακτήρων με όσα ζούμε στις μέρες μας. Η σκηνοθεσία καταφέρνει να δώσει ένα τέτοιο ρυθμό στο έργο που κερδίζει την συνεχή προσοχή του κοινού και εν τέλει αποσπά το ξέφρενο χειροκρότημά του. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, δεν είδα κανένα θεατή να «χαζεύει» ή να φυλομετρά (όπως πολλές φορές γίνεται όταν βαριέται) το όμορφο πρόγραμμα της παράστασης.
Σε ένα πολύ ωραίο σκηνικό, επτά υπέροχοι ηθοποιοί ερμήνευσαν μοναδικά τους ρόλους τους και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια από τους θεατές. Οι δύο σπουδάστριες του τρίτου έτους στο θεατρικού εργαστηρίου του Δη.Πε.Θε., Δήμητρα Μασούρα και Μαρία Ζαννίκου απέδωσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους αποδεικνύοντας ότι η σκληρή δουλειά, σε συνδυασμό με τη σωστή καθοδήγηση, μπορούν να μετατρέψουν έναν σπουδαστή σε εν δυνάμει  ηθοποιό. Κοντά τους, ο  δικός μας,  Γιώργος Παυλιδάκης  ηθοποιός, σκηνοθέτης και  δάσκαλός στο θεατρικό εργαστήρι του Δη.Πε.Θε. Β. Αιγαίου μας υπενθύμισαν ότι η Χίος είναι φυτώριο ηθοποιών που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ηθοποιούς αθηναϊκών θεατρικών σχολών. Μαζί  τους ο εξαίρετος, και στους 2 ρόλους που ερμήνευσε,  ερασιτέχνης ηθοποιός Σταύρος Σπυράκης.  Ελπίζω τα θεατρικά εργαστήρια του Δη.Πε.Θε. να βρουν, όπως στο παρελθόν, τη στήριξη από τους αρμόδιους φορείς για να μπορούν να «παράγουν» τόσο καλό θεατρικό «δυναμικό» και να προάγουν το θέατρο στον τόπο μας.
Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι η συμμετοχή των τριών μετακλητών ηθοποιών θα ήταν εγγύηση για την επιτυχία της παράστασης. Θα πρέπει να πω ότι διατηρούσα μια πολύ μικρή επιφύλαξη, καθώς μου ήταν γνωστοί μόνο από την τηλεόραση και δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να δω κάποιον απ’ αυτούς στο σανίδι.  Ομολογώ όμως ότι έμεινα κατάπληκτη! Απολαυστικοί κάθε στιγμή! Ο  Πέτρος Πέτρου, ο Γιώργος Ματαράγκας και ο Πέτρος Ξεκούκης απέκτησαν από προχτές μια φανατική θαυμάστρια.
Εδωσα  και στους 7 μια ευχή: να έχουν στη ζωή τους τόσες χαρές όσα τα συναισθήματα που μου προκάλεσαν.
Τα παραπάνω δεν είναι βέβαια μια κριτική θεάτρου, αλλά οι εντυπώσεις μου όπως θα τις εξέφραζα σε κάποιον γνωστό μου για να τον παροτρύνω να πάει να δει την παράσταση. Θα ήθελα να είχα το περιθώριο να γράψω πολλά περισσότερα για όλους του συντελεστές, πιστεύω όμως ότι έδωσα το στίγμα έτσι ώστε να καταλάβει ο καθένας ότι αυτή τη θεατρική παράσταση, το «Σύντροφε Μεγαλειότατε…», δεν πρέπει να τη χάσει. Της αξίζει το μεγαλύτερο και το πιο θερμό κοινό!

Ελένη Παϊδούση